Havacılıkta büyük istihdam açığı devam ediyor

Havacılıkta büyük istihdam açığı devam ediyor

2003’te 2,2 milyar dolar olan sektör cirosu 15 milyar doları aştı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün yayımladığı faaliyet raporuna göre, son 9 yılda büyük gövdeli uçak filosunda %129, kalifiye personel sayısında %133 artış yaşandı. 2003’te 2,2 milyar dolar olan sektör cirosu 15 milyar doları aştı.

143 ülke ile Türkiye arasında hava ulaştırma antlaşmaları yapıldı.
Tahminlere göre gelecek 15 yılda;
Dünya hava taşımacılığı %4,8 oranında büyüyecek,
Yolcu rotalarında mevcut frekanslar ikiye katlanacak,
Bugün 17.000 olan uçak sayısı, 20 yıl içerisinde iki katına yükselecek,
Dünyada 466,650 eğitilmiş yeni pilota, 1/4 ‘ü bölgemizde olmak üzere 596.000 yeni teknisyene ihtiyaç olacaktır.

Havacılık sektörü bu denli büyürken ve yetişmiş elemana duyulan ihtiyaç hızla artarken iyi eğitim örnekleri sergileyen okulların sayısı da her geçen gün artıyor. Kapadokya Meslek Yüksekokulu da bunların önde gelenlerinden.

2005’te Ürgüp’ün Mustafapaşa beldesinde kurulan Kapadokya Meslek Yüksekokulu, iki yıl önce İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanında bir yerleşke açarak sivil havacılık alanındaki faaliyetlerinde çok önemli bir adım atmıştı.

Mesleki yükseköğretimin öncü kurumlarından olan Kapadokya MYO, Sabiha Gökçen Havalimanı içerisinde eğitime başladığı İngilizce Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Uçak Teknolojisi programlarında uygulamalı eğitimin en başarılı örneklerinden birini yürütüyor.

Aynı zamanda Kapadokya’daki yerleşkesinde Balon Pilotluğu, Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri, Uçak Teknolojisi ve Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği gibi programlarla son yıllarda %100 doluluk oranını yakalayan okulun Havacılık Programları Bölüm Başkanı Eyüp Atioğlu sektörün geleceğine ilişkin düşüncelerini şöyle özetledi:

“ Önümüzdeki 20 yıl boyunca dünyada yolcu trafiğinin ortalama yaklaşık %5 büyüyeceği düşünülmektedir. Yolcu sayısındaki bu artışı karşılayabilmek için havayolu işletmeleri başta olmak sivil havacılık sektöründe hizmet vermekte olan tüm işletmeler (yer hizmet kuruluşları, terminal işletmeleri, temsilci firmalar vs) en az bu oranda büyümek durumundadır. Nitekim ülkemizde bayrak taşıyıcımız olan Türk Hava Yolları başta olmak üzere özel havayolu şirketlerimizin rekor sayıdaki uçak siparişleri ve İstanbul’a yapılacak 150 milyon yolcu kapasiteli 3. Havalimanı, söz konusu büyüme öngörülerini doğrular niteliktedir.”

Ön lisans programına kayıtlı öğrenciler bir taraftan eğitimlerine devam ederken diğer taraftan havalimanında faaliyet gösteren sektörün önemli kuruluşlarında yarı zamanlı çalışma imkânı buluyorlar. Öğrencilerin uygulama derslerini havacılık işletmelerinden profesyoneller veriyor.
Bu uygulamayla, bir taraftan iş hayatı ile akademik hayatı birbirine yaklaştırdıklarını belirten Atioğlu, diğer taraftan sektörün insan kaynağını yetiştiren eğitim kurumuna duyduğu güvenin tazelendiğini ifade ediyor.

Eğitimde, stajda ve istihdamda sağlanan işbirliği anlaşmalarıyla öğrenciler, henüz okurken gelecekteki işyerleriyle bağlantıya geçerek iş bulma derdinden kurtuluyorlar.