Hayat boyu mutlu ve başarılı olmak mümkün mü?

Hayat boyu mutlu ve başarılı olmak mümkün mü?

DBE, mutlu ve başarılı bir gelecek için meslek seçimine destek oluyor…

Psikolojik danışmanlık, kurumsal gelişim, insan kaynakları ve koçluk alanlarında 30 yıllık tecrübeye sahip DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü, gençlerin doğru bir meslek seçimi ve kariyer planlaması yapabilmeleri için yeni bir program başlatıyor. Lise ve üniversite öğrencileri ve yetişkinlere yönelik hazırlanan “Kariyer Planlama Programı”, kişilerin öne çıkan yeteneklerini belirleyerek, DBE danışmanlarının yardımıyla en uygun ve doğru mesleği seçmeleri konusunda destek oluyor.

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nün deneyimli uzmanları tarafından geliştirilen Kariyer Planlama Programı, bilimsel beş test ve üç envanter uygulanması ile DBE danışmanlarının gençler ve yetişkinlerle yapacakları çalışmalar sonucu kariyer planlamalarına yön vermeyi amaçlıyor.

Doğru meslek seçimi; ilgi, yetenek, kişilik, kültür ve akademik başarı sentezinden oluşuyor

Pek çok genç, yetişkin ve aile meslek seçimi konusunda kararsızlığa düşüyor. Üniversitelerin yaptığı araştırmalar gençlerin yüksek öğrenimdeki bölüm tercihlerini toplumdaki popülerlik derecesi, ebeveynlerin müdahalesi ve kolay iş bulabilme imkânı sunmasına göre seçtiklerini ortaya koyuyor. Yani çoğunlukla kişilerin mesleki tatmin, yetenek ve motivasyonlarını kapsamayan üniversite tercihleri gelecekte başarısızlık ve mutsuzluk getiriyor. Ancak anaokulundan başlayıp hayatın sonuna kadar devam eden bir süreç olan kariyer planlamasında, öğrencilerin mesleki ilgileri, yetenekleri, kişilik özellikleri, akademik başarıları ve ailelerin kültürel özelliklerinin sentezlenmesi uygun meslek seçiminde önem taşıyor. DBE Kariyer Planlama Programı 8’inci sınıf ve sonrasındaki öğrenciler ile yetişkinlerin kariyerlerini şekillendirmelerinde bu unsurlara önem veriyor. Özellikle de öğrencilerin lisedeki “Türkçe-Matematik, Fen, Sosyal ya da Dil” alanlarına yönlendirilmesi sırasında, lise son sınıfta YGS sınavları öncesi istedikleri bölümlerin belirlenmesi ve sıralanması aşamasında uygulanabiliyor.