Haydarpaşa'da planlar iptal ! Kadıköylü'nün dediği olacak..

Haydarpaşa'da planlar iptal ! Kadıköylü'nün dediği olacak..

Haydarpaşa Garı aslına uygun olarak restore edilecek: "Çatı eklemesi planı iptal"

İstanbul’un en önemli tarihi simgelerinden Haydarpaşa Garı’na kafeterya ve asansörden oluşan çatı eklemesinin iptal edildiği, binanın aslına uygun olarak restore edileceği açıklandı. Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre, kafeterya ve asansörden oluşan çatı eklemesi, Haydarpaşa Dayanışması, Kadıköy Belediyesi ve yurttaşların yürüttüğü mücadele sonucu iptal edildi.

‘İlk proje iptal edilmişti’

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan ilk projeye, Kadıköy Belediyesi tarihi garın aslına uygun restore edilmediğini belirterek ruhsat vermezken, meslek odaları ve yurttaşlar projeye tepki göstererek birçok eylem düzenledi.

Bir yılın ardından Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü, tarihi gar için yeni bir restorasyon projesi hazırlayarak belediyeye ruhsat başvurusunda bulundu.

‘Gar çevresi sermayeye peşkeş çekilmemeli’

Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu, yeni hazırlanan projenin Anıtlar Kurulu tarafından da onaylandığını belirterek garın aslına uygun restore edileceği için ruhsat verdiklerini söyledi.

Nuhoğlu şöyle konuştu: “Devlet Demiryolları’nın binanın orijinal haline uygun bir restorasyon projesi hazırlaması oldukça sevindirici. Ama asıl olan garın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi. Kadıköylüler binanın daha fazla zarar görmeden bir an önce restore edilmesini ve gar olarak hizmet vermesini istiyor. Gar çevresi de sermayeye peşkeş çekilmemeli. Garın çevresi halkın doğrudan kullanımına yönelik, İstanbul’un ihtiyaç duyduğu toplumun beklentilerine dönük, yeşil ve sosyal alanlar olarak kullanılmalı.”