Hazine rekor borçlandı ama faiz düştü

Hazine rekor borçlandı ama faiz düştü
Güncelleme:

Merkez Bankası'nın, bankaları devlet tahvilleri ve kira sertifikaları almaya zorlamasıyla birlikte, piyasada gösterge faizi yüzde 18'in altına geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dün bankaların ellerindeki yabancı para cinsi mevduatlara karşılık olarak tutmaları gereken TL cinsi tahvillerle ilgili yeni kuralları ilan etti. Buna göre bankalar ellerindeki yabancı para mevduatın yüzde 3’ü ile 10’u arasında bir miktar için TL cinsi ve vadesine en az 4 yıl kalan ve en az 5 yıl vadeli olan sabit faizli devlet tahvilleri ile kira sertifikaları satın almaya zorlandı. Bu hareketle Merkez Bankası bankalar açısından döviz mevduatı bulundurmayı biraz daha pahalı hale getirdi, bankaları döviz mevduatından caydırmaya çalışmış oldu.

"BU 'GERİLEME' YAPAY VE BANKALAR AÇISINDAN İYİ DEĞİL"

Kuralın açıklanması sonrası bankalar bu yükümlülüğü yerine getirmek için hem tahvil piyasasından alım yapmaya başladı hem de Hazine’nin dünkü borçlanma ihalesine ilgi arttı. Piyasadaki 10 yıllık gösterge tahvil faizi bu sayede yüzde 18’in altına kadar geriledi.

Çoğu uzmana göre gösterge faizdeki bu gerileme “yapay” ve bankalar açısından iyi değil. Öte yandan dün bir de Hazine’nin yüklü bir borçlanma ihalesi vardı. Bu yeni kural nedeniyle ihalede sabit faizli tahvillere talep patlaması yaşandı, buna karşılık enflasyona endeksli kağıda ilgi geçmişe kıyasla daha düşük oldu.

Hazine’nin 5 yıllık sabit faizli devlet tahvili ihalesine bankaların rekabetçi olmayan tekliflerde (ROT) talebi 30 milyar 664 milyon lira olurken ortalama bileşik faiz yüzde 19,45’e geriledi. TÜFE endeksli tahvil ihalesine ise rekabetçi olmayan tekliflerde bankalar 1 milyar 876.2 milyon lira ile son dönemin en düşük talebini gerçekleştirdi.

Hazine, iki ihalelerde toplam 16 milyar 986.4 milyon TL borçlandı. İhaleler öncesinde kamu kuruluşlarına ve piyasa yapıcılarına yapılan 14 milyar 480 milyon TL net ROT satışlarla birlikte bugünkü toplam satış tutarı 31 milyar 466.4 milyon TL’ye ulaştı.