Hazır mısın Türkiye? Asıl kavurucu sıcaklar şimdi başlıyor

Hazır mısın Türkiye? Asıl kavurucu sıcaklar şimdi başlıyor
Güncelleme:

Meteoroloji'den alınan son bilgilere göre Türkiye'nin büyük bir kesimi bunaltıcı sıcakların etkisi altında olacak. Ancak Karadeniz'in doğusunda kuvvetli sağanak yağış bekleniyor. Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İstanbul'da sıcaklıkların 35 dereceyi aşacağını belirtti.

Türkiye yeni bir sıcak hava dalgasının etkisi altına girdi. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, ''Bu bir önceki sıcak hava dalgasından biraz daha fazla gözüküyor. İstanbul ve Marmara için söylüyorum. Geçen sıcak hava dalgasında İstanbul 35 dereceyi görememişti. Bu sefer İstanbul'da sıcaklık 35 dereceyi geçecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.

İşte Prof. Dr. Orhan Şen'in açıklamaları...

"Doğu Karadeniz'de risk kalktı ama yağmur devam ediyor. Doğu Karadeniz'in doğusundaki yağış bugün ve yarın da yağış devam edecek ama bunlar zararlı yağışlar.

Bundan sonra önümüzdeki 1 hafta içinde risk gözükmüyor. Artvin Arhavi'de 90 kilogram yağış düşmüş metrekareye... Oradaki yerel yönetimlerin tedbirleriyle aşırı yağış ucuz atlatıldı.

AŞIRI SICAK UYARISI

Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yağış var, onun dışında yok. Neredeyse Türkiye'nin çoğu yerinde 1 haftaya yakın yağış görünmüyor. Yeni bir sıcak hava dalgası geliyor ki bu bir önceki sıcak hava dalgasından biraz daha fazla gözüküyor. İstanbul ve Marmara için söylüyorum. Geçen sıcak hava dalgasında İstanbul 35 dereceyi görememişti. Sıcaklıklar güneşte değil gölgede ölçüyor. Bu sefer İstanbul'da sıcaklık 35 dereceyi geçecek gibi görünüyor.

HAFTA SONUNA DİKKAT

Güney Ege'de, Akdeniz'de, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olacak. Marmara'da sıcak hava çarpmaları, özellikle hafta sonundan itibaren önümüzdeki çarşambaya kadar aşırı bir sıcak hava dalgası var. Buna dikkat etmemiz gerekiyor.

BUGÜN HAVA NASIL OLACAK?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemizin kuzeydoğu kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Doğu Karadeniz, Ordu, Tokat, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Van ve Samsun'un doğusu ile Erzurum'un kuzey çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Trabzon'un doğusu, Rize ve Artvin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli (21-50 kg/m2) olması bekleniyor.

HAVA SICAKLIĞI: Kuzeydoğu kesimlerde 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı, Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ile Akdeniz kıyılarında mevsim normalleri üzerinde, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette, Akdeniz'in iç kesimleri ile Güneydoğu Anadolu'nun kuzeyinde kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (50 ila 70, doğusunda zaman zaman 80 km/sa) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; Trabzon'un doğusu, Rize ve Artvin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (ani sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, taşkın vb.) dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ RÜZGAR VE FIRTINA UYARISI: Rüzgarın; Akdeniz'in iç kesimleri ile Güneydoğu Anadolu'nun kuzeyinde kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (50 ila 70, doğusunda zaman zaman 80 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

 

EGE
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

 

AKDENİZ
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın iç kesimlerinde kuzey yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına (50 ila 70, doğusunda zaman zaman 80 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

 

İÇ ANADOLU
Az bulutlu ve açık, kuzeydoğu kesimlerinin yer yer parçalı bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

 

BATI KARADENİZ
Parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ
Parçalı ve çok bulutlu, Doğu Karadeniz, Ordu ve Tokat çevreleri ile Samsun'un doğusunun aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Trabzon'un doğusu, Rize ve Artvin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli (21-50 kg/m2) olması bekleniyor.

 

DOĞU ANADOLU
Az bulutlu ve açık, kuzey kesimlerinin parçalı bulutlu, Kars, Ardahan, Ağrı, Iğdır, Van ve Erzurum'un kuzey çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

 

GÜNEYDOĞU ANADOLU
Az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın kuzey kesimlerinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli (50-70 km/saat) olarak esmesi bekleniyor.

İŞTE HARİTALARLA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU TAHMİNLERİ:

haritalı hava durumu tahmini

haritalı hava durumu tahmini

haritalı hava durumu tahmini

haritalı hava durumu tahmini

haritalı hava durumu tahmini