Hdp İstanbul 1'inci Olağanüstü Kongresi

Hdp İstanbul 1'inci Olağanüstü Kongresi

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:- "HDP'nin varlığı ne kadar çok insanı mutlu ettiyse birilerinde de korku yaratacaktı, bunu da bilerek yola çıktık. Çünkü HDP olarak çomak soktuğumuz çark basit bir çark değil."

İSTANBUL (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "HDP'nin varlığı ne kadar çok insanı mutlu ettiyse birilerinde de korku yaratacaktı, bunu da bilerek yola çıktık." dedi.

“Özgürlük için direniyor, demokrasi için örgütleniyoruz” sloganıyla düzenlenen HDP İstanbul 1'inci Olağanüstü Kongresi, Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu’nda başladı. Kongreye katılanlar güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra içeri alındı.

Bajar, Rewşen, Meral Tekçi, Xero Abbas adlı sanatçıların konserleri ile başlayan kongre, divanın kurulmasının ardından HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş’ın konuşması ile devam etti.

HDP'nin varlığının ne kadar çok insanı mutlu ettiyse, birilerinde de korku yarattığını ve bunu bilerek yola çıktıklarını kaydeden Demirtaş, "Çünkü HDP olarak çomak soktuğumuz çark basit bir çark değil. Yüzyıllardır bu topraklarda adaletsizlik üzerine o kadar çok çark var ki bu çarka HDP’nin çomağı girince rahatsız olacaklardı. Keşke rahatsız ettiğimiz egemenler bu kadar fazla olmasaydı. Daha 7 Haziran öncesinde Diyarbakır mitingimizde bomba patlattıklarında anlamıştık. Bu yol zorlu bir yol olacak bunu bizden çekip aldıkları yoldaşlarımızın gözlerine baktığımızda gördük. Suruç’ta devam ettiler. Ankara garında yine yanılmadığımızı anladık. Doğru yoldaydık ve birilerini çok korkutmuştuk. Kaderimizi biz yazacağız dedikçe vahşet savaş kan tırmanacaktı. Bu bizim tercihimiz değildi. İçine düşülen durum, savaş gerçeği bizim tercihimiz değil." diye konuştu.

Demirtaş, birilerinin mevcut tabloyu, bu vahşet anlayışını görmeden bunlar yokmuş gibi davranarak 7 Haziran’dan bu yana HDP'nin değiştiğini söylediğini öne sürerek, "Bazıları HDP bizi kandırdı diyorlar. Bir kez daha hatırlatalım, HDP ne söyledi de hangi söyleminden vazgeçti? HDP bizi kandırdı diyenler; 7 Haziran öncesinde HDP Kürt yoktur, Kürdistan yoktur mu, dedi. HDP halkların gerçekliği üzerinden bir yeni yaşam, bir ortak vatan perspektifi ile topluma gerçekçi çözümler sundu. Ortak vatanda eşit halklar olarak yaşayalım diyoruz. Bunun neresi sizi rahatsız etti? Ortaklık nedir? Vatan ortaksa demek ki hepimizin buraya kattığı bir şeyler var. Kürtler ortak vatan diyorsa Kürdistan’ın en büyük parçası bu sınırların içinde. O yüzden ortak vatan diyor Kürtler. HDP bu hakikati inkar ederek mi kuruldu? Ey kardeşlerimiz dedik, Kürt halkı olarak el ele vermeye hazırız. Bizim topraklarımızı geçmişte böldüler ama bugünkü durumu eşitlikle, barışla taçlandıracak bir şeyler yapalım dedik. Bu stajyer başbakan da 'HDP Türkiyelileşecekti' diyor. Türkiye tek dil tek, ırk tek millet değil. Bu sloganlar Hitler’in sloganlarıdır. Onların kastettiği Türkiyelilik faşistliktir. Türkiye’de bir faşist partiler var bir de bizim gibi Türkiye’nin gerçeğine hitap eden partiler var. Yüz yıl önce başlatılan Osmanlı’nın son döneminde başlayan tek tipleştirme projesine HDP karşı çıktığı için; biz HDP Türkiye partisidir dedik. Bunun dışındaki programı savunanlar Türkiye partisi olamazlar." ifadelerini kullandı.

Kongrede Demirtaş'ın yanı sıra HDP İstanbul milletvekilleri Celal Doğan, Pervin Buldan, Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, İzmir HDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve eski HDP vekilleri Sebahat Tuncel ile Hasip Kaplan da hazır bulundu.

Demirtaş sabah saatlerinde de HDP Başakşehir İlçe Örgütü’nün Esenkent’te düzenlediği dayanışma yemeğine katıldı.