Hipnozlu işkence davasında flaş karar !

Hipnozlu işkence davasında flaş karar !

Kayseri'de Eski Hava Kuvvetleri Başsavcısı Ahmet Zeki Üçok'un yargılandığı davada karar çıktı.

Kayseri'de 2009 yılında TSK mensuplarına yönelik "Işık evleri" soruşturmasını yürüten Eski Hava Kuvvetleri Başsavcısı Ahmet Zeki Üçok'un yargılandığı davada, Üçok aleyhine rapor veren İstanbul Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Dairesi'nin üyelerinden Prof. Dr. Hamdi Tutkun, "Sahte resmi rapor düzenlemek" suçundan tutuklandı. Raporda imzası olan diğer 7 üyenin 1'i savcılık tarafından, 6'sı ise çıkarıldıkları mahkemece yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldı.

Eski Hava Kuvvetleri Başsavcısı Ahmet Zeki Üçok, 2009 yılında Kayseri'de cemaat yapılanmasının ordu içinde fişleme yaptığı gerekçesi ile "Işık evleri" soruşturmasını başlattı. Soruşturma kapsamında astsubaylar Ali Balta, İsmail Doğan ve Orhan Güleç, "Emre itaatsizlik" ve "Resmi evrakta tahrifat" suçundan sorgulandılar.

Askerler, sorguya katılan Yarbay Gürol Doğan'ın hipnoz tekniği ile kendilerini sorguladığını öne sürdü. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten dönemin Hava Kuvvetleri Başsavcısı Ahmet Zeki Üçok ve Yarbay Gürol Doğan hakkında, "İşkence" suçundan Kayseri 1. ve 2. Ağır Ceza Mahkemeleri'nde iki ayrı dava açıldı. İki dava, daha sonra Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde birleşti. Mahkeme, hipnozla işkencenin tespiti için dosyayı İstanbul Adli Tıp Kurumu'na yolladı.

OY ÇOKLUĞU İLE HİPNOZLA İŞKENCE RAPORU VERİLDİ

Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Dairesi, 8 Haziran 2010 tarihli raporunda, "Kişide tanımlanan "atipik psikotik" reaksiyon tablosunun, psikolojik teknik olarak kullanıldığı iddia edilen hipnoz uygulaması yada uygulanacağı tehdidi arasında uyumluluk bulunduğu oy çokluğu ile mütalaa olunur" tespitine yer verdi.

İKİ ÜYE MUHALEFET ETTİ

10 üyeli 2. İhtisas Dairesi'nin bu raporuna 2 üye muhalefet etti. Üyeler Uz. Dr. Mehmet Korkut ve Uz. Dr. Müfit İris, yapılacak tıbbi muayene ile hipnoz tespitinin mümkün olmadığını savunarak, şikayetçilerin yaşadığı ruhsal bozukluğun başka nedenleri olabileceğini belirterek çoğunluk kararına muhalefet ettiler. Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi, işkence suçundan Üçok'a 7 yıl 6 ay, Doğan'a da 9 yıl ceza verdi.

8 ÜYEYİ ŞİKAYET ETTİ

Üçok, üç ay önce Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak, Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Dairesi'nin 8 Haziran 2010 tarihli raporunda aleyhte imzası bulunan 8 üyesi hakkında "Terör örgütü üyeliği", "Adli makamları yanıltmak" ve "Gerçeğe aykırı bilirkişi raporu vermek" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Üçok, iki muhalif üyenin muhalefet şerhinde hipnoz iddiasının ispatının tıbben mümkün olmadığı yönünde görüş bildirdiği halde, çoğunluk oyları ile aleyhine bu raporun düzenlendiğini öne sürerek, bu kişiler hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

8 ÜYE GÖZALTINA ALINDI

Soruşturmayı yürüten Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, ilk etapta raporda imzası bulunan İstanbul Adli Tıp Kurumu 2. İhtisas Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ümit Naci Gündoğdu ve üyeler Prof. Dr. Kamil Hasan Tüzün, Prof. Dr. Mehmet Zeki Güzel, Doç. Dr. Abdülkadir Koçer ve Prof. Dr. Cengiz Haluk İnce hakkında gözaltı kararı verdi. Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, daha sonra imzası bulunan üyeler Prof. Dr. Hamdi Tutkun, Uz. Dr. Ajda Arbaş ve Prof. Dr. Bener Şen'i de gözaltına aldırdı. 8 zanlıyı sorgulayan Aydıner, 1 kişiyi serbest bıraktı. Kalan 7 kişiyi Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk eden Aydıner, 6 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmasını, Prof. Dr. Hamdi Tutkun'un da, "Sahte resmi rapor düzenlemek" suçundan tutuklanmasını talep etti. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, Prof. Dr. Hamdi Tutkun'un tutuklanmasına, 6 kişi hakkında da yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar verdi.

DHA