Hrant Dink davasında kilit isim ilk kez ifade verdi

Hrant Dink davasında kilit isim ilk kez ifade verdi

Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, Hrant Dink davasında ilk kez ifade verdi.

Hrant Dink davasında Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, ilk kez dinlendi. Dinç ifadesinde ‘Niye yakalamadınız’ sorusuna “Düşünce aşamasındaydı eyleme geçmemişti” yanıtını verdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin davada ilk kez sanık sandalyesine oturan Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, kaybolduğu iddia edilen F4 raporunu (İki polis ile haber elemanı Erhan Tuncel arasındaki görüşmenin raporu) mahkemeye sundu.

İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada ihmali davranışla kasten adam öldürmek, görevi kötüye kullanmaktan 20 yıldan 26 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Engin Dinç, Yasin Hayal’in takip edilmediği iddialarını kabul etmedi. Hürriyet'in haberine göre; Dinç, Hayal’i cezaevinden çıktıktan sonra takibe aldıklarını, konuyla ilgili toplamda 46 yazışma yapıldığını belirterek, “Bu konuya verdiğimiz önemi gösterir. ‘Niye operasyon yapmadınız?’ diyorlar. Cinayetten 7 ay önce görevimden ayrıldım. Bu sırada düşünce ve niyet aşamasındaydı. Eylem aşamasına geçtiği andan itibaren olayı adli makamlara ve şubelere iletiriz” dedi.

GÜLER’İ DÖRT KEZ ARADIM

(Erhan Tuncel’in, Yasin Hayal’in Ermenilere büyük kin beslediği, İstanbul’da ses getirecek bir eylem yapacağı, hedef olarak da Dink’i seçtiğine dair bilgi notunu okudu) Eylemin çok büyük olabileceğini düşünerek bu grubu takibe aldık. Şahısla ilgili bilgileri diğer illere gönderdik. Bununla da yetinmeyip Ahmet İlhan Güler’i (Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü) 16 Şubat 2006’da aradım. Her ne kadar kendisi aramadığımı söylese de aynı gün 4 kez aradım. ‘Burada böyle bir grup var. Bunlar Dink’i seçti. Bu şahsı korumak lazım’ dedim.”

Hürriyet