Hürriyet'in olay başlığına gazetenin içinden de tepki

Hürriyet'in olay başlığına gazetenin içinden de tepki

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, hakkında soruşturma başlatılan ve 'terör suçları' kapsamına alınan "Karargâh rahatsız" başlıklı habere ilişkin bazı eleştirilerde bulundu.

2015 yılında kaleme aldığı bir yazısında, “askeri kaynaklara göre” diyerek yazılan haberlerin yanlışlığına dikkat çektiğini ve bir kişi ya da kurumun rahatsızlığı, duygusu, düşüncesi veya demecinin kaynağın kimliği açıklanmadan yazılamayacağını vurguladığını hatırlatan Bildirici, 'Karargâh rahatsız' haberi için "Gizli bir kaynağa dayanarak 'görüş, eleştiri, rahatsızlık yazmak' bu haberin temel yanlışıydı" yorumunu yaptı. "Hürriyet, kaynağın gizlenmesini isteyerek sorumluluk üstlenmeyen Genelkurmay’ın sözcülüğünü yapmış oldu" diyen Bildirici, Genelkurmay'ın 6 Temmuz 2015’te yaptığı açıklamada “askeri kaynaklara atıf yapılan haber ve yorumlara itibar edilmemesini” istediğini hatırlattı. Bildirici, "Ama şimdi kendileri 'askeri kaynaklar' diye haber yazılmasını sağlayıp, 'itibar edilmesini' bekleyebiliyorlar" dedi. "Ayrıca Genelkurmay’ın açıklamasındaki 'sorulan sorulara cevap verildiği' ifadesi doğruyu yansıtmıyor" diyen Bildirici, "'Eleştiri kisvesi altında iftiraya varan iddialar'ın yanıtlanması asıl olarak Genelkurmay’ın projesi" ifadesini kullandı. "Karargâh rahatsız" başlığının Hürriyet’in açıklamasında "editoryal hata" olarak nitelendirilmesinin "yerinde bir saptama" olduğunu söyleyen Bildirici, "Ama keşke gazetenin konuyla ilgili ilk açıklamasında bu hata kabul edilseydi" görüşünü dile getirdi.

Bildirici haberlerin 'askeri kaynaklar' gibi muallakta bir ifadeye dayandırılmasının yanlışlığını vurguladı:

''Hürriyet, “askeri kaynaklardan yansıyan görüşler” diye yazarak, haberde dile getirilen görüşlerin sorumluluğunu üzerine almıştı. Kaynağın gizlenmesini isteyerek sorumluluk üstlenmeyen Genelkurmay’ın sözcülüğünü yapmış oldu. Nitekim haberle ilgili çıkan tartışmalarda Hürriyet hedef haline geldi. “Askeri kaynaklar” diye haber yazmanın ne denli yanlış olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Genelkurmay da Hürriyet’e yönelik eleştiri/suçlama ve soruşturma salvolarını üç gün boyunca izlemekle yetindi. Ancak üç gün sonra yaptıkları açıklamada -isim vermeden de olsa- haberi yazan arkadaşımız Hande Fırat’ı kendilerinin “bilgilendirdiğini” yani o görüşlerin kendilerine ait olduğunu kabul etti.

Şimdi de Hürriyet, Genelkurmay’ın görüşünü “askeri kaynaklar” diye yazmanın ceremesini çekiyor.''