İBB'nin olimpiyat oyunu !

İBB'nin olimpiyat oyunu !

Olimpiyat oyunları kapsamına girmeyen projeler de “olimpiyat yatırımı” diye yazılmış.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, olimpiyat oyunları kapsamına girmeyen projeleri, “olimpiyat yatırımı” olarak kayıtlara aldırdığı ortaya çıktı.

Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre bazı hükümet üyelerinin Gezi Eylemleri nedeniyle kaybedildiğini öne sürdüğü 2020 İstanbul Olimpiyat oyunlarında, ilginç bir “ayrıntı” ortaya çıktı. Sayıştay’ın yaptığı incelemeler sonucunda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın, olimpiyat oyunları kapsamına girmeyen, “yol, park ve stad” gibi projeleri de, olimpiyat yatırımı olarak kayıtlara aldırdığı anlaşıldı. Sayıştay’ın, geçen yıl hazırladığı raporda konuyla ilgili uyarılara yer vermesi ise dikkat çekti.

Sayıştay Başkanlığı’na bağlı denetim elamanlarının 2012 yılının ikinci yarısında hazırladığı Olimpiyat Oyunları Hazırlık Kurulu’nun faaliyetleri ile ilgili raporda, olimpiyat yatırımlarına gereken önemin verilmemesi eleştiri konusu yapıldı. Raporda, 3796 sayılı kanunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin gelirlerinin yüzde 0.5’inin her yıl olimpiyat yatırımları için harcaması öngörüldüğü hatırlatılarak, belediyenin hiç bir zaman bu kaynağı tam olarak olimpiyat oyunları için harcamadığı kaydedildi. Raporda, belediyenin olimpiyat oyunları komitesine aktarmakla yükümlü olduğu kaynak için, “mahsuplaşma” sistemi getirdiği belirtilerek, bu sistem sayesinde başka amaçlar için yapılan yatırımların olimpiyat yatırımı olarak kayıtlara geçirildiği vurgulandı. Örneğin, belediyenin Atatürk Olimpiyat Stadı için yaptığı metro çalışmalarını, Ataköy Sinan Erdem Kapalı Spor Salonu’nu mansuplaşma yoluyla, olimpiyat yatırımları olarak kabul edilmesini sağladığı kaydedildi.

YASAYA AYKIRI

Sayıştay raporunda, bu tür yatırımların olimpiyat yatırımları olarak gösterilerek mahsuplaşmaya girilmesinin yasalara aykırı olduğu vurgulandı. Raporda, “Belediyenin ödemesi gereken katkı payına mansuben yapacağı yatırımların İstanbul’un adaylık dosyasında vaat ettiği türden tesisler olması, dosyada yer almayan ve olimpiyat hazırlıklarına yönelik olmayan yatırımlar için İstanbul Büyküşehir Belediyesi ile katkı payına karşılık mahsup yapılmaması önerilir” dendi. Öte yandan, olimpiyat komitesinin adaylık oylaması öncesinde, ülkelerin yatırım hazırlıklarını da değerlendirdiği ve bu değerlendirmeler sırasında Türkiye’nin yatırımlarla ilgili yaptığı mahsuplaşma işleminin de masaya yatırıldığı bildirildi. Diğer rakip ülkelerin de, bu tür bilgilerin komiteye ulaştırılmasında etkili olduğu belirtildi.