İç istihbarat MİT'in elinden alınıyor

İç istihbarat MİT'in elinden alınıyor

İstihbaratta yeni dönem başlıyor. MİT sadece yurt dışı istihbarata odaklanacak, yurt içi istihbarat için ise yeni bir kurum oluşturulacak.

Hükümet, istihbarat kurumlarının yapısını baştan sona değiştiren çalışmasında son aşamaya geldi. İstihbarat, daha önce açıklandığı gibi "iç ve dış" olarak yeniden yapılandırılacak.

Sabah gazetesinden Zübeyde Yalçın'ın haberine göre 15 Temmuz darbe girişimi öncesindekine benzer zafiyet ortaya çıkmaması için istihbarat Cumhurbaşkanı'nın gözetimine bırakılacak. Ancak istihbarat birimleri doğrudan Başbakan'la da irtibatlı olacak. Bu düzenleme kanun hükmünde kararname ile yapılacak.

Hükümetin üzerinde çalıştığı yeni istihbarat modeli şöyle:

- Yurt dışına yönelik istihbarat çalışması MİT tarafından yürütülecek.
- İç istihbarat çalışmalarını yürütmek üzere MİT'e benzer yeni bir kurum oluşturulacak. Bunun müsteşarlık mı, genel müdürlük düzeyinde mi olacağı henüz kesinlik kazanmadı.
- Jandarma, Emniyet ile Genelkurmay İstihbarat ile kuvvet komutanlıkları bünyelerindeki istihbarat daireleri korunacak. Ancak bunların birbirleri ve yeni kurulacak "İç Güvenlik ve İstihbarat Kurumu" ile bağlantısı sağlanacak.
- İstihbarat birimlerinin Cumhurbaşkanı ile de bağlantısı kurulacak. Günlük ve anlık işlerin etkin yürümesi için bu kurumların Başbakan ile de irtibatı sağlanacak. İstihbarat ile ilgili anayasada bir hüküm yer almıyor. Bu nedenle Cumhurbaşkanı ile istihbarat kurumları arasındaki bağ konusunda anayasal engel bulunmuyor.
- İç ve dış istihbarat için bir çatı kurum oluşturulması düşünüyor.

Sabah