İçişleri Bakanı Soylu Adnan Menderes'in ''tartışmalı'' mektubunu okudu

Güncelleme:

Yassıada duruşmalarının avukatı ve yaşayan tek tanığı olan Hüsamettin Cindoruk’un "sahte" dediği Menderes mektubunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından İçişleri Bakanı Soylu da okudu

1960 darbesinde idam edilen Başbakan Adnan Menderes’e ait olduğu iddia edilen ve “Size dargın değilim” diyerek başlanan mektubu ocak ayında Anadolu Ajansı tarafından haberleştirilmişti. Ancak ilgili haber kısa süre sonra yayından kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Menderes’in memleketi Aydın’da okunan mektubu Erdoğan’ın ardından bugün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu mektubu okuyarak şifreler olduğunu ileri sürdü.

Süleyman Soylu, Menderes’in ölüm yıl dönümünde Topkapı Anıtmezarı’nda konuşma gerçekleştirdi. Sahte mektubun ‘şifreleri’ olduğunu söyleyen Soylu, ilk şifrenin ‘Size dargın değilim’, ikinci şifrenin ‘Sizin ve diğer zavallıların iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum’, üçüncü şifrenin ‘Dirimizden korkmamalıydınız’ olduğunu ve son olarak dördüncü şifrenin ‘Buna rağmen merhametim sizinledir’ olsun sözleri olduğunu söyledi.

CİNDORUK: NELER UYDURUYORLAR

Yassıada duruşmalarının yaşayan tek avukatı Hüsamettin Cindoruk, Muhalif’ten Leyla Emeç Tavşanoğlu‘na ‘sahte mektupla’ ilgili konuşmuştu. Cindoruk şunları söylemişti:

“O koşullarda böyle bir mektubun yazılması mümkün değil. Yassıada’daki subayların hiçbiri buna izin vermezdi. Öyle bir disiplin vardı. Ayrıca mektubun fotokopisini gördüm. Adnan Bey’in el yazısını çok iyi tanırım. Mektuptaki Adnan Bey’in el yazısı değildi. Neler de uyduruyorlar.”

SAHTE OLDUĞU AÇIKCA BELİRTİLİYOR

Antika ve Sanat isimli müzayede sitesinde satışa sunulan mektup, açık bir şekilde sahte olduğunu belirtiliyor. Müzayede sitesinde şu bilgiler yer alıyor:

“Adnan Menderes idama giderken kamuoyunda güçlü görünmesi için arkadaşı Sadık Batum ve birkaç siyasetçi tarafından yazılan ve kamuoyuna el altından Adnan Menderes’in mektubu olarak sunulan belgenin orijinali”

 Mektup ise şöyle:

“Size dargın değilim. Sizin ve diğer zavallıların iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim.
Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki, ‘Adnan Menderes hürriyet uğruna ortaya koyduğu başını onyedi sene içinde almadığımız için sizlere müteşekkirdir.’
İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme bu kadar metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yaşayan efendilerinize acaba söyleyebilecek misiniz?
Şunu da söyleyiniz ki, milletçe bir gün mutlaka kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi, efendilerinizi yine ben 1950’de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimizden korkmamalıydınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes’in ölüsü, ölünceye kadar sizleri takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Buna rağmen merhametim sizinledir. Millet sağ olsun.”