İdam edilen Levon Ekmekçiyan'ın mezarı taşındı

İdam edilen Levon Ekmekçiyan'ın mezarı taşındı

Esenboğa Havalimanı'nı kana bulayan ve 1983'te idam edilen terör örgütü ASALA üyesi Levon Ekmekçiyan’ın mezarı, Fransa'ya taşındı.

Esenboğa Havalimanı’nda 1982’de terör saldırısı gerçekleştiren ve 1983 yılında idam edilen terör örgütü ASALA üyesi Levon Ekmekçiyan’ın mezarı, 33 yıl sonra ailesi tarafından sessiz bir şekilde Fransa’ya taşındı.

Hürriyet'ten Raif Başaran'ın haberine göre Ekmekçiyan’ın cenazesini almak isteyen aile, Avukat Eren Keskin aracılığıyla İçişleri Bakanlığı’na başvurarak, mezarı ziyaret etmek ve Fransa’ya taşıyarak, kendi geleneklerine uygun bir şekilde gömmek istediğini bildirdi. Bunun üzerine mezar yerinin bulunması için çalışma başladı.

Yapılan araştırmada, Ekmekçiyan’ın idam edildikten sonra Cebeci Asri Mezarlığı’nda 504 ada 55 parselde gömüldüğü belirlendi. Avukat Keskin’in çabalarıyla, ailenin talebini değerlendiren İçişleri Bakanlığı önceki hafta olumlu yanıt verdi.

Formalitelerin tamamlanmasının ardından,geçen hafta mezar açıldı ve Ekmekçiyan’ın naaşı havayolu ile Fransa’ya gönderildi.

7 KİŞİYİ KATLETMİŞLERDİ

1970’li yıllarda Türk diplomatlara yönelik silahlı saldırılarla gündeme gelen Asalamilitanları Levon Ekmekçiyan ve Zohrap Sarkisyan, 7 Ağustos 1982’de Esenboğa Havalimanı’na silahlı baskın düzenlemişti. Baskında 7 kişi hayatını kaybederken, terör örgütü ASALA'nın üyesi Sarkisyan öldürülmüştü.

Saldırı sırasında yaralı ele geçirilen Ekmekçiyan ise yargılandığı mahkeme tarafından 7 Eylül 1982’de idama mahkum edilmişti. Ekmekçiyan, 28 Ocak 1983’te UlucanlarCezaevi’nde infaz edilmişti.