İhh Afrikalı Yetimlerin Umudu Oldu

İhh Afrikalı Yetimlerin Umudu Oldu

İHH, "Yetim Dayanışma Günleri" kapsamında Afrika ülkesi Ruanda'da yaşayan yetimlere yardım ulaştırdı- Organizasyon kapsamında düzenli olarak desteklenen Ruandalı yetimlere, yatak, kırtasiye ve para yardımında bulunuldu

KİGALİ/İSTANBUL (AA) - İSMAİL ÖZDEMİR - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, "Yetim Dayanışma Günleri" kapsamında bu kez Ruandalı yetimlerin yüzlerini güldürdü.

İHH, "Yetim Dayanışma Günleri" kapsamında yaptığı çalışmalarla dünyanın fakir bölgelerindeki yetimlere yardım ulaştırıyor.

Afrika'nın en fakir ülkelerinden Ruanda da bunlardan biri. İHH'nın 2000'li yılların başından beri faaliyet yürüttüğü Ruanda'da sponsorluğunu üstlendiği yüzlerce yetim bulunuyor.

Faaliyetlerini daha çok Ruanda'nın başkenti Kigali'de yürüten İHH'ya, buradaki "Elif Foundation" isimli yerel yardım kuruluşu partnerlik yapıyor.

Ruanda'da Hutular ve Tutsiler olarak isimlendirilen iki grup arasında 1994'te yaşanan ve Hutuların yaklaşık bir milyon Tutsi'yi öldürdüğü katliamın izlerini hala hisseden insanlar, yardım kuruluşlarının faaliyetlerinden memnuniyet duyuyor.

İHH'nın, "Yetim Gülerse, Dünya Güler" sloganıyla yola çıkılan proje kapsamında, Ruanda'nın başkenti Kigali'ye gelen İHH ekibi, 5 gün süresince yetimleri, ailelerini ziyaret ederek, çeşitli yardımlarda bulundu ve çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vakfın Doğu Afrika Koordinatörü Ahmet Güven, Nyamirambo bölgesinde 126 yetim çocuk ve ailesine yatak, battaniye yardımında bulunduklarını söyledi. Güven, yaşam koşulları nedeniyle bu yardımların yetimler ve aileleri için çok önemli olduğunu da kaydetti.

Ziyaretler kapsamında, Kigali'deki Fetih Mescidi'ni de ziyaret eden İHH heyeti, Ruanda Müslümanlar Meclisi Başkanı Sheikh Qasim ile görüşerek yapılacak, projeler hakkında bilgi aldı.

- Yetim ailesi Müslüman oldu

İHH yetkilileri, yetimlerin ailelerinin evlerini de ziyaret ederek, ihtiyaçlarını not aldı, yaşadıkları zorlukları dinledi.

Yetim aileleri, İHH'nın yardımlarıyla geçindiklerini belirterek, İHH ve Türkiye'ye minnettarlıklarını ifade etti.

Ziyaretlerde 5 yetimi bulunan Ruandalı bir kadın, eşi vefat ettikten sonra yakınlarından ve Hristiyan kuruluşlardan yardım göremediğini söyledi. Çocuklarını, İHH'nın Ruanda'daki partner kuruluşunun okuluna gönderdiğini anlatan anne, çocuklarının buradaki muameleden etkilenerek Müslüman olmaya karar verdiğini aktardı. Yetim annesi, çocuklarının ardından kendisinin de Müslüman olduğunu kaydetti.

Yetim ailerini ziyaret eden heyet, Kigali'deki bir parkta 200 yetim çocukla piknik yaptı ve burada yetim çocuklara kırtasiye, ayakkabı ve nakit para yardımında bulundu.

İHH ekibi daha sonra Kigali'ye üç saatlik mesafedeki Gisenyi şehrinde Türk hayırsever tarafından yaptırılan ve İHH'nın çalışmalarını takip ettiği Hacı Hasibe Camisi'ni ziyaret ederek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kigali Büyükelçisi Mehmet Raif Karaca'yı da ziyaret eden heyet, Ruanda'da yapılan İHH çalışmaları hakkında büyükelçiye bilgi verdi. Karaca da İHH'nın ve TİKA'nın bölgede yaptığı çalışmaların devletler nezdinde de takdir gördüğünü belirtti.


Etiketler İHH Yardım yetim Ruanda