İhh İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Yıldırım:

İhh İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Yıldırım:

"(Geçici Eğitim Merkezi) İnşallah bundan bütün mülteciler faydalanacaktır. Aslında bütün illerimize bunun yaygınlaştırılması gerekiyor"

SAKARYA (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Sakarya'da sığınmacı çocuklar için açılacak Geçici Eğitim Merkezi'ne ilişkin, "İnşallah bundan bütün mülteciler faydalanacaktır. Aslında bütün illerimize bunun yaygınlaştırılması gerekiyor." dedi.

Adapazarı ilçesindeki bir düğün salonunda "Yetim Gülerse Dünya Güler Projesi" kapsamında düzenlenen programa katılan Yıldırım, insanları Afganistan ve Suriye'de bombalara, Afrika'da açlığa mahkum eden zihniyete her zaman şahit olduklarını söyledi.

"Bir toplulukta eğer bir kişi aç olarak sabahlarsa Allah, o topluluk üzerinden himayesini kaldırır" hadisini hatırlatan Yıldırım, "Şimdi ben size soruyorum. Mahallenizde, sokaklarınızda, gelen mültecilerden aç olarak sabahlayan var mı? Ulaşım ve iletişim ağı geliştikçe sorumluluk da artar. Burada en küçük bir çalışmayla Afrika'nın en ücra köşesine ulaştığımızda bir açlığı giderme imkanınız varken gideremiyorsanız Allah size o himayeyi verir mi?" diye konuştu.

Yıldırım, baktıkları yetimlerin sayısını arttırmaya çalıştıklarını vurgulayarak çocukların emanet olduğunu, o nedenle bu çalışmalara destek olunması gerektiğini dile getirdi.

- Geçici Eğitim Merkezi'nde inceleme

Programın ardından Vali Hüseyin Avni Coş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile Karaman Mahallesi'ndeki "Mülteci Geçici Eğitim Merkezi" çalışmalarını inceleyen Yıldırım, yetkililerden bilgi aldı.

Toçoğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kentteki sığınmacı çocukların eğitimiyle ilgili çalışma yürüttüklerini belirterek şöyle devam etti:

"Gördüğümüz binayı Sakarya'da bulunan mülteci çocuklarının eğitim göreceği bir okul haline getireceğiz. Bugün Sayın Valimizin nezaretinde İHH Genel Başkanı Yıldırım'la beraber okulu yerinde gördük. Çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah en kısa süre içerisinde şehrimizdeki mülteci çocukların eğitimlerine katkı sağlayacak bir eseri beraberce kazandırmış olacağız. Hayırlı olsun."

Yıldırım da Coş ve Toçoğlu'nun Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ihtiyaçları için birçok faaliyete imza attıklarına işaret ederek kendilerine teşekkür etti. Şu anda 600 bine yakın Suriyeli sığınmacı çocuğun okuma imkanına kavuşamadığını aktaran Bülent Yıldırım, şunları kaydetti:

"Bunların bir kısmı da Adapazarı'nda. Kayıtlı olarak 6 bin 600 civarında Suriyeli mülteci var ama zannediyorum 10 bin civarında olduğu söyleniyor. Bunların çocukları eğitimle meşgul olmazlarsa gelecekte ne kendilerine faydalı olur ne de toplumumuza faydalı olur ve belki de zararlı da olabilirler. Bunun için Adapazarı'nda çok ciddi örneklik gösterildi. Valimizin, Büyükşehir Belediye Başkanımızın himayesinde bu okul açılıyor. İnşallah bundan bütün mülteciler faydalanacaktır. Aslında bütün illerimize bunun yaygınlaştırılması gerekiyor."

Yıldırım, daha sonra Coş'la birlikte yetim çocuklar için oluşturulan hatıra ormanına fidan dikti.