İkinci darbe girişimi deşifre oldu

İkinci darbe girişimi deşifre oldu
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılacağı tören için 'mühimmat yüklü helikopter' uyarısı yapılmış.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz’daki darbe girişimi kapsamında hazırladığı Kara Havacılık Okulu Komutanlığı iddianamesinde önemli bir tespit dikkat çekti.
 
 Milliyet'ten Tolga Şardan, Kara Havacılık Okulu Komutanlığı iddianamesiyle ilgili dikkat çeken ayrıntıyı kaleme aldı.

İşte Şardan'ın yazısından dikkat çeken o bölümler:

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 15 Temmuz’daki darbe girişimi kapsamında hazırladığı Kara Havacılık Okulu Komutanlığı iddianamesinde önemli bir tespit var. Savcılık soruşturmada çok ciddiye alınan bir istihbarata ulaştı.

Elde edilen istihbarata göre geçen Aralık’ta, TAI’de üretilen ATAK helikopterlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) teslim töreni vardı. Tören yeri Kara Havacılık Okulu’ydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın törene katılıp katılmayacağını araştıran savcılık, Cumhurbaşkanlığı Koruma Müdürlüğü ile temasa geçti. Erdoğan, törene katılacaktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başta devlet yöneticilerinin katılacağı resmi tören normal programda salı günüydü. Törenle ilgili son düzenlemeler yapılıyordu.

Helikopterlerin TSK’ya teslimi ise resmi törenden iki gün sonra perşembe günüydü.

Ancak, yapılan son dakika değişikliğiyle perşembe günü yapılması planlanan ATAK helikopterlerin teslimatı, iki gün önceye çekildi. Yani devlet erkanının katılacağı resmi tören gününe.

Kağıt üzerinde normal görünen durumun aslında şöyle bir özelliği vardı:

TAI’den TSK’ya yapılan teslimatlar sırasında helikopterler ‘mühimmat yüklü’ biçimde havalanıyor ve Ankara semalarındaki uçuş sırasında ‘deneme atışları’ yapıyordu.

Söz konusu helikopterlerin Erdoğan’ın katılacağı tören günü, mühimmat yüklü biçimde havalanacak şekilde program yapılması savcılığın dikkatini çekti.

BEŞTEPE'YE YENİ KALKIŞMA UYARISI

Savcılık gelen istihbaratı ve elde edilen bilgileri Cumhurbaşkanlığı ile paylaştı. 15 Temmuz’dan 5 ay sonra yeni bir kalkışma hareketi olasılığına karşı Beştepe uyarıldı. Cumhurbaşkanı, törene katılmadı.

Bu tespitler sonrasında savcılık, tuğgeneralliğe terfi ettirilip alay komutanıyken okul komutanı yapılan İdris Feyzi Okan’ı mercek altına aldı.

Kara Havacılık Okulu ve yöneticileriyle ilgili yürütülen FETÖ soruşturmalarında okul komutanı Tuğgeneral Okan ile ilgili önemli tespitler yapıldı.

FETÖ ile bağı olmadığı gerekçesiyle terfi ettirilen Tuğgeneral Okan, FETÖ yapılanması içinde yer aldığı ve 15 Temmuz darbe girişimi içinde bulunduğu iddiasıyla gözaltına alındı.

Okan, Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla 20 Ocak’ta tutuklandı.

Milliyet / Tolga Şardan