İlber Ortaylı'dan Ayasofya uyarısı: Çocuk oyuncağı değil

İlber Ortaylı'dan Ayasofya uyarısı: Çocuk oyuncağı değil
Güncelleme:

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayasofya'nın ibadet açılması tartışmalarını değerlendirdi. Ortaylı, Ayasofya'nın politika aracı olarak kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Danıştay'ın, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemli davayı gündemine almasının ardından gözler karara çevrildi.

Danıştay'ın kararını 2 Temmuz’da açıklaması beklenirken, siyasilerden her gün yeni açıklamalar gelmeye devam ediyor. Habertürk TV’nin sorularını yanıtlayan tarihçi Prof. İlber Ortaylı, Ayasofya tartışmalarıyla ilgili olarak, “Caminin bir bölümünde namaz vakitlerinde ezan okunuyor, cuma namazı da kılınıyor. Çocuk oyuncağı değildir, politika aracı yapılmamalıdır, tehlikelidir. Müzeciler ve tarihçiler buna dikkat etmeli. Cumhuriyet yönetiminin 1934 yılındaki kararına itaat etmeliyiz” dedi.

ERDOĞAN: BİR ÇALIŞMA YAPIN GETİRİN

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması konusunda bir çalışma yapın, getirin" dediğini yazmıştı.

Haber Global'e konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimat verdiği yönündeki haberlerle ilgili "Şimdi talimatı verdiği, bir kulis habere göre ortaya çıkan bir tablo. Ne bir beyanat var bu konuda, ne de dışarıya, içeriye deklare edilmiş bir süreç var" demişti.

İşte Erdoğan'ın Ayasofya planıİşte Erdoğan'ın Ayasofya planı