İletişim Başkanlığı ''Twitter dosyaları''nın peşinde

İletişim Başkanlığı ''Twitter dosyaları''nın peşinde
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesinde bulunan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş,"Twitter Dosyaları" skandalının yakından takip edildiğini açıkladı.

İletişim Başkanlığı bünyesinde bulunan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, AA'nın "Twitter nasıl Frankenstein’a dönüştü?" başlığı altıda yaptığı video paylaşıma "Dezenformasyonla Mücadele Merkezi olarak ,'Twitter Dosyaları' #TwitterFiles skandalını yakından takip ediyor, sosyal medya platformlarının uyguladıkları politikalar sonucu nasıl birer manipülasyon aracı haline geldiklerini ibretle izliyoruz" dedi.

Konuyla ilgili paylaşımlar yapan İdris Kardaş konunun takipçisi olduklarını belirtti.

İşte o paylaşımlar;

-Twitter'ın tek taraflı propagandayı desteklediğini öne süren kullanıcılar, sosyal medya uygulamasının böyle bir karartma gücünün olmasının tehlikelerine ve Amerikan Başkanı’nın ‘yanıltıcı bilgi paylaşmak’ gerekçesi ile sansürlenmesinin kabul edilemezliğine dikkat çekmişti.

-Biden’a özel ekip: Amerika’da faaliyet gösteren Medya Araştırma Merkezi’nin konuya ilişkin raporunda, Trump'ın Facebook veya Twitter'da bir buçuk yıl içinde 65 kez sansürlendiğine, Biden'ın ise hiç sansürlenmediğine dikkat çekilmişti.

-Twitter, seçimlerin hemen ardından, ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’la ilgili olumsuz haberlerin paylaşılmasını da engellemiş ve hatta Twitter’ın, Biden’i korumaya yönelik özel bir ekip kurduğu da iddia edilmişti.

-Musk eski Twitter yönetiminin, 2020 yılındaki son başkanlık seçimleri öncesinde ABD Başkanı Joe Biden’ın ekibinin talebini takiben Biden’ın oğlu Hunter Biden ile ilgili çıkan haberleri nasıl sansürlediğini gazeteci Matt Taibbi aracılığıyla ifşa etti.

-Türünün ilk örneği: Devasa bir karartma Her şey 14 Ekim 2020'de New York Post gazetesinin, Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden'ın dizüstü bilgisayarının içeriğinden elde edilen ifşa dosyalarını yayımlaması ile başladı.

-Twitter haberin engellenmesi için olağanüstü adımlar attı. Link içeren paylaşımlara ‘güvenli değil’ uyarısı ekledi ve hatta örneğin çocukların korunması için kullanılan içeriğin doğrudan mesaj yoluyla iletilmesini engelleyen eklentiyi aktive etti.

-Twitter, Hunter Biden haberine uygulanan sansürü ‘’Hackleme yoluyla (izinsiz) ele geçirilmiş materyallerin paylaşılmasının engellenmesi ilkesi’’ ile savunmayı denese de, Taibbi, bunun sonradan bahane olarak üretildiğine dair yazışmalar olduğunu ileri sürdü.

-Biden’ın ekibinin birçok Tweet’in bağlantı adresini kaldırılması için şirkete ilettiğini aktaran Taibbi’nin paylaşımında, çalışanlarından birinin "Biden’ın ekibinden incelenecek daha çok şey var” şeklinde e-mail attığı ve e-mailin "Ele alındı" şeklinde yanıtlandığı görülüyor.

-Twitter’ın avukatı kovuldu... Elon Musk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Twitter'ın avukatı James Baker'ın kovulduğunu duyurdu. Baker, 2020’deki ABD seçimlerinin sansüründeki rolüyle ilgili dosyaların yayımlanmasını engellediği gerekçesi ile şirketten çıkarıldı.

-Wikipedia: Özgür Ansiklopedi! Musk’ın ifşasının ardından sosyal medyanın güvenilirliği tartışılırken Wikipedia’dan güven sarsıcı bir adım geldi. Wikipedia, sitesinde Twitter'ın yeni patronu Elon Musk'ın paylaştığı Twitter dosyaları sayfasını kaldırmak için oylama başlattı.

-Bu sabah Twitter Files'ın ikinci bölümünü yayınlandı. Bu seride de Twitter'ın birçok hesabı nasıl gizliden sansürlediği, tt olan başlıkları nasıl geri plana ittiği belgeleriyle ortaya konuyor. Twitter'ın bu sansür politikası bir yerden tanıdık geliyor mu?

-Sosyal ağları tartışmasız şekilde demokrasi yuvası olarak gören gazetecileri ve politikacıları, vatandaşlarımızı doğru bilgilendirmeye çağıyoruz. Özgür iletişim hakkımızı yönetmeye çalışan sosyal ağlar, biz dikkat kesilmediğimiz sürece maalesef demokrasimizin dostu olmayacaktır.