İncirlik Üssü’nde sahte diplomalı ajan alarmı

İncirlik Üssü’nde sahte diplomalı ajan alarmı

ABD üssünde çalışan 10’a yakın kişinin sahte diplomalar ile üsse sızdıkları ihbarları üzerine inceleme başlatıldı.

Adana'da ABD başta olmak üzere koalisyon ülkelerinin kullandığı İncirlik Hava Üssü'nde özel firmalardan birinin mühendislik bölümüne aldığı bazı kişilerin sahte diplomalar ile üsse sızdıkları ihbarı, üstte güvenlik alarmına neden oldu. Firmanın Adana ofisi, ihbarı önce ABD’nin Orlando kentindeki merkezle paylaştı. Firmanın merkezi de durumu Amarikan Hava Kuvvetleri ile paylaştı. Adana'daki Hava Üssü Komutanlığı da durumdan haberdar edildi. Ayrıca Türk askeri yetkilileri ve emniyetine durum iletildi. Yapılan incelemelerde ihbara konu olan kişilerden Y.Y.'nin diplomasının sahte olduğu ve bir yıla yakın zamandır hava üssünde eletrik teknisyeni olarak çalıştığı ortaya çıktı.

Vatan gazetesinin haberine göre; yapılan ihbarların gerçek olduğu ortaya çıkınca Y.Y. önce Hava Üssü'nde sorguya alındı. Hava üssünde güvenlik alarmı verildi. Y.Y.'nin Adana'da yaşadığı ve çevresinde üstte çalışan elektrikçi arkadaşlarının bulunması üzerine işe girmek için böyle bir yola başvurduğunu anlattığı ve herhangi bir ajansal faliyeti olmadığını söylediği öğrenildi.

İş alımını yapan Amerikan ordusunun tedarikçi firması elinde aynı okulun diplomasını kullanarak başvuru yapmış ve işe alınmış kişilerin olduğunu da tespit etti. İhbarlarda da adı geçen ona yakın kişinin de Y.Y. gibi Manisa'da bir meslek lise adına düzenlenmiş diplomayı belge olarak gösterdikleri tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı ve Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü inceleme başlattı. Konu Manisa Emniyeti'ne de bildirildi. Sahtecilik olayı ile ilgili çalışma başlatıldı.

Gelen ihbarların sahte diploma kullanılarak üsse sızma olarak nitelendirilmesi üzerine, olayın terör boyutu da askeri ve emniyet kaynakları tarafından ayrıca değerlendiriliyor. İncirlik Hava Üssü'nde de bu kişilerin, uçuş kontrol yerlerine ve bilişim ağına girip girmediklerinin araştırıldığı, herhangi bir sızma faaliyetine ise henüz rastlanmadığı öğrenildi. Teknisyenlerin üs içindeki tüm temasları araştırılıyor.