İngiltere'yi şoke eden saldırı ! Milletvekili öldürüldü

İngiltere'yi şoke eden saldırı ! Milletvekili öldürüldü

İngiltere'de İşçi Partili milletvekili Jo Cox, Leeds kenti yakınlarındaki Birstall köyünde uğradığı saldırıda hayatını kaybetti.

İngiltere'de İşçi Partili milletvekili Jo Cox, Leeds kenti yakınlarındaki Birstall köyünde silahlı saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan Cox tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.Kritik AB referandumundan bir hafta önce yaşanan saldırı sonrası, ülkedeki tüm kampanya çalışmaları askıya alındı.

Reuters, seçim bölgesinde saldırıya uğrayan AB yanlısı Cox'un hem bıçaklandığını hem de silahla vurulduğunu bildirdi. Bir görgü tanığı, Cox'a iki el ateş edildiğini söyledi. Helikopterle Leeds kentindeki bir hastaneye kaldırılan Cox'un hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi. Polis, saldırıda 40-50'li yaşlarındaki bir erkeğin de hafif şekilde yaralandığını duyurdu.West Yorkshire polisi saldırının ardından 52 yaşındaki bir erkeğin gözaltına alındığını duyurdu.Sosyal medyada yer alan yorumlarda olayın bölgede büyük paniğe yol açtığı belirtilirken, çok sayıda polis ekibinin bölgeye gönderildiği kaydedildi.

1-20160616190614.jpg

NELER YAŞANDI?

Milletvekili Cox’un, 23 Haziran’da yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumundaİngiltere’nin birlik içinde kalması için kampanya yürüttüğü ve seçim bölgesi Birstall Yorkshire'da bir toplantıya katıldığı öğrenildi. İngiliz medyasında yer verilen bir görgü tanığı ifadesine göre, saldırgan olay esnasında "Önce Britanya" diye bağırdı. "Önce Britanya", ülkede göçmen ve sığınmacılara karşı görüş ve eylemleriyle gündeme gelen aşırı sağcı bir grubun da adı. Grup, İngiltere’nin AB’den ayrılması için kampanya yürütüyor. 

2-20160616190614.jpg

Cox, İngiltere'nin daha fazla Suriyeli sığınmacı kabul etmesi için kampanya yapıyordu. İngiliz hükümetini sığınmacı krizi sırasında takındığı tutum nedeniyle eleştiren Cox,son olarak ülkenin Avrupa'daki kamplarda 3 bin sığınmacı çocuğu kabul etmesi için nisan ayında İngiliz parlamentosuna sunulan teklife destek vermişti. Bazı görgü tanıkları, saldırı sırasında 2 el ateş edildiğini iddia ederken, bazıları saldırıda bıçak da kullanıldığını savundu. 
Cox’un uğradığı saldırının ardından İngiltere Başbakanı David Cameron ve İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn sosyal medya sitesi Twitter'daki hesaplarından milletvekili ile dayanışma mesajı yayımladılar.

3-880.jpg

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'ne mensup Cox 41 yaşında ve iki çocuk annesi. Cox, 23 Haziran'da yapılacak AB referandumunda ülkenin birlikte kalmasından yana kampanya yürütüyordu. Cox, geçen günlerde İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'i eleştirmesiyle gündeme gelmişti.

Corybn, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, "büyük şok" yaşadığını söyledi.

4-513.jpg

REFERANDUM KAMPANYALARI ASKIYA ALINDI

İngiltere'de 23 Haziran'da gerçekleştirilecek AB referandumundan bir hafta önce düzenlenen saldırının ardından hem "Brexit" yanlıları hem de karşıtları, geçici olarak kampanya çalışmalarını askıya aldı.

5-282.jpg

 Saldırı sonrası sosyal medyada bu görüntü yayıldı...