Irak'ta Enfal Katliamı'nın 28'inci Yıldönümü

Irak'ta Enfal Katliamı'nın 28'inci Yıldönümü

IKBY'nin Erbil, Süleymani ve Halepçe kentlerinde Enfal katliamı'nın 28'inci yıldönümü dolayısıyla çeşitli anma törenleri düzenlendi

ERBİL (AA) - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil, Süleymaniye ve Halepçe kentlerinde Enfal katliamının 28'inci yıldönümü dolayısıyla çeşitli anma törenleri düzenlendi.

Erbil valilik binası önünde bir araya gelen hükümet memurları ve vatandaşlar katliam sonucu hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Erbil Salahaddin Üniversitesi'nde yer alan konferans salonunda, katliama maruz kalıp daha sonra cenazeleri bulunan kişilerin eşyaları, ayakkabı, elbise ve fotoğrafları da bir sergide gösterildi.

Kurbanların ardından geri kalan eşyaları uzun bir süredir toplayan, muhafaza eden Erbil Adli Tıp Doktoru Yasin Kerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Enfal katliamı 8 aşamadan geçti ve çok sayıda sivil yok yere öldürüldü. Bu sergide yer alan eşyalar, katliama maruz kalanlara ait. Barzan, Duhok, Germiyan, Topzava ve Caf Vadisi'ndeki bölgelerden çıkarılan cenazelerden geriye kalanlardır." şeklinde konuştu.

Süleymaniye ve Erbil kentinde olduğu gibi katliamın başladığı sabah saat 9 sularında 1 dakika saygı duruşu esnasında araç trafiği durdu.

Süleymaniye kentinin Çemçemal ilçesinde yer alan Enfal Anıtı'nda ise vatandaşların hükümete tepkilerinden dolayı anma etkinlikleri boykot edildi. İlçede herhangi bir şiddet olayının yaşanmaması için güvenlik tedbirlerinin en yüksek seviyeye çıkarıldığı belirtildi.

Katliamda hayatını kaybedenler için Halepçe kentinde yer alan Şehitler Anıtı'nda ise vatandaşlarla hükümet yetkilileri bir araya gelerek saygı duruşunda bulunduğu kaydedildi.

- Enfal Katliamı nedir ?

Enfal Operasyonları olarak da bilinen Enfal Katliamında 182 bin insanın hayatını kaybetmiş, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in emriyle 1988 yılının Mart ayında başlamış ve Eylül ayının sonuna kadar devam etmişti. Söz konusu operasyonda 4 bin 500 köy yıkılırken, can güvenliğinden dolayı birçok Iraklı Kürt, Türkiye başta olmak üzere İran'a kaçmak zorunda kalmıştı.