Irak'ta Yeni Kabine Tartışmaları

Irak'ta Yeni Kabine Tartışmaları

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi'nin lideri olduğu Muttehidun Koalisyonu, İbadi'nin beklenen yeni kabinesi için aday göstermedi

BAĞDAT (AA) - Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi'nin lideri olduğu Muttehidun Koalisyonu tarafından Başbakan Haydar el-İbadi'nin beklenen yeni kabinesi için hiçbir aday gösterilmediği bildirildi.

Muttehidun Koalisyonu basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Nuceyfi ve lideri olduğu Muttehidun Koalisyonu olarak İbadi hükümetine destek verildiği vurgulandı. Açıklamada, "Muttehidun Koalisyonu olarak yeni hükümet için aday göstermedik. Başbakan'a gönderilen isimler de Irak Güçler Birliği Koalisyonu'ndaki (en büyük Sünni grup) milletvekillerinin şahsi adaylık seçimidir ve Muttehidun'u temsil etmiyor." denildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanı ve bazı siyasi grup liderlerinin iki gün önce imzaladığı reform belgesiyle ilgili olarak, "Nuceyfi ve Muttehidun Koalisyonu olarak Iraklıları birleştiren yol haritası olduğu ve kaybolan dengeyi yeniden sağlayacağı için Ulusal Reform Belgesi'ne bağlılığımızı bildiriyoruz. Belgeyi imzalamayan güçleri de imzalamaya çağırıyoruz." ifadelerine yer verildi.

Bağdat'ta iki gün önce Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir araya gelen Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Başbakan Haydar el-İbadi, Meclis Başkanı Selim el-Cuburi ve meclisteki diğer bazı grupların liderleri, siyasal, sosyal, ekonomik ve güvenlik alanında köklü reformların uygulanabilmesi için 12 maddeden oluşan "Ulusal Reform Belgesi"ni imzalamıştı. Belgede, siyasi oluşumların kabine için Başbakan İbadi'ye adaylarını sunması, İbadi'nin de bu isimler arasında tercih hakkına sahip olması öngörüldü.

Belgeye imza atanlar arasında Masum, İbadi ve Cuburi'nin yanı sıra, Sünni lider ve Muttehidun Koalisyonu Başkanı Usame en-Nuceyfi, Sünni lider Salih el-Mutlak, Şii Bedir Hareketi lideri Hadi el-Amiri, Şii Yüksek İslami Konseyi lideri Ammar el-Hekim de yer aldı.

Vataniyye Koalisyonu lideri İyad Allavi, eski Başbakan ve Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzaniَ ve Sadr'ın temsilcilerinin "Ulusal Reform Belgesi"ni imzalayanlar arasında olmaması ise dikkati çekmişti. Türkmen temsilciler de söz konusu toplantıya çağrılmamıştı.

- Meclisteki milletvekillerin oturma eylemi

Muttehidun Koalisyonu'nun açıklamasında ayrıca, Irak meclisinde yaklaşık 100 milletvekilinin başlattığı oturma eylemine de değinilerek, "Anayasa ve meclis iç tüzüğünün dışına çıkılmasını asla kabul etmeyiz. Buna yönelik girişimleri de kınıyoruz ve Meclis Başkanlığına saygı duyulmasını istiyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Irak meclisinde çeşitli siyasi gruplara bağlı yaklaşık 100 milletvekili dün, teknokrat adaylardan oluşacak hükümetin kurulması için oturma eylemine başlamıştı. Milletvekillerin meclisteki eylemi bugün de devam ediyor.

- "Meclis normlarına aykırı"

Meclis Başkan Yardımcısı Aram Şeyh Muhammed, yaptığı yazılı açıklamada, "Söz konusu eylem, meclis normlarına aykırı ve yasa dışı bir davranıştır." ifadesini kullandı. Muhammed, eylem yapan milletvekillerine, kırmızı çizgi olarak nitelendirdiği Meclis Başkanlığı makamına karşı saygılı davranma çağrısı da yaptı.