İran Başkonsolosluğu'nda ''Mahsa Amini'' protestosu

İran Başkonsolosluğu'nda ''Mahsa Amini'' protestosu
Güncelleme:

Amini'nin öldürülmesi İstanbul'daki İran Başkonsolosluğu'nda protesto edildi.

İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra katledilen Mahsa Amini için başlatılan eylemler devam ediyor.

İran’da vatandaşlar sokakları doldururken, İranlı kadınlar saç kesme protestosu başlattı. Kadınlar eylemi dünyada sembol haline geldi.

 TÜRKİYE’DE DE EYLEMLER DEVAM EDİYOR
Amini’nin ölümü, dünyanın farklı kentlerinde de protesto ediliyor. İran’daki eylemlerin başladığı ilk günler, Türkiye’de de kadınların eylemlerine sahne oldu.

Bugün, Kadınlar, ellerinde Amini’nin fotoğrafları ve kesilen saçlarla İran Konsolosluğu’na gitti.

Polis, eylemin konsolosluk binası önünde yapılmasına izin vermedi.

“KENDİ ÜLKEMİZİ GERİ VERİN BİZE, BİZ İRAN’DA HER GÜN ÖLÜYORUZ”
Eylemde konuşan bir kadın, "Kendi ülkemizi geri verin bize. Biz İran'da her gün ölüyoruz. İnsanlar, bir kere doğar bir kere ölür. Peygamber efendimiz dedi ki; zulme karşı sessiz kalma. Lütfen bizi duyun. Mazlumun ahı indirir şahı” dedi.

 "KORKUN BİZDEN BİZ ARTIK ÖLÜMDEN KORKMUYORUZ"
Başkonsolosluk önünde konuşan kadın ayrıca, "Mazlumun ahı indirir şahı. Korkun mollalar, Hamaney, istihbarat. Korkun bizden. Biz artık ölümden korkmuyoruz. Ben İran'dan kaçtım çünkü beni tecavüzle tehdit ettiler. Çünkü bana saldırdılar ama burada yapamıyorsunuz" diye yaşadıklarını anlattı.

“BEN KORKAK OLMAK İSTEMİYORUM”
Bir başka kadın ise, elinde kesilmiş saçları tutarak, “Zulmün önünde susmaktan korkuyorum. Ve ben o korkak olmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Etiketler istanbul protesto