IŞİD'in Türkiye'ye dediği tağut ne demek ?

IŞİD'in Türkiye'ye dediği tağut ne demek ?

IŞİD örgütü Türkiye için "Tağut" diyor. Peki Tağut kelimesi ne anlama geliyor ?

IŞİD'in Türkçe dergisi Konstantiniyye'nin ikinci sayısı internet üzerinden yayınlanınca ilginç bir ifade dikkat çekti. Suruç patlamasından sonra yayınlanan dergide Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK'ya destek vermek ve Kürt devleti kurmaya çalışmakla itham ediliyor.

 

Dergide Türkiye için TAĞUT denilirken AK Parti hükümeti için de TAĞUTİ REJİMİ ifadesi kullanılıyor. Peki Türkiye için kullandıkları Tağut kelimesi ne demektir?

Arapça bir kelime olan “tâğut”: “T-ğ-y” kök harflerinden türemiş olup, tekil ve çoğul, dişil ve eril olarak kullanılan bir cins isimdir. Tâğut kelimesin masdarı olan “tuğyân”: “İsyan etmek, haddi aşmak, azgınlık ve sapkınlık” gibi anlamlara gelmektedir.

Tâğut kelimesinin terim manası hakkında bir çok tanımlama vardır. İslam alimlerinin bir kısmı bunu 'Şeytan' olarak tanımlarken bazıları ise sihirbaz, kahin manasında nitelemiştir.

TAĞUT KELİMESİNİN 5 MANASI

İmâm İbn Cevzîh, tâğut kavramının tanımına dair şöyle demiştir: “Tâğuttan neyin kastedildiği hakkında beş görüş vardır.

Birincisi: O, şeytândır. Bunu Ömer bin Hattab, İbn Abbas, Mücâhid, Şâbi, Suddi ve diğerleri demişlerdir.

İkincisi: O, kâhindir. Bunu Saîd bin Cubeyr ve Ebû’l-Âlîye demişlerdir.

Üçüncüsü: O, sihirbazdır. Bunu Muhammed bin Sirin demiştir.

Dördüncüsü: Putlardır. Bunu Yezidi ve Zeccac demişlerdir.

Beşincisi: Ehl-i Kitâb’ın azgınlarıdır. Bunu da Zeccac demiştir.”

IŞİD DERGİSİNDE ÇIKAN TÜRKİYE YAZISINDA NELER VAR?

Peki Türkiye'ye hayli ağır manalara gelen TAĞUT adını veren IŞİD'in dergisinde başka neler var? Suruç saldırısından sonra yayınlandığı için dergide bu olaya dair yorumlar merak edildi. Ancak dergi Suruç'tan hiç söz etmiyor. Bunun yerine Erdoğan ve AK Parti hükümeti ile Türkiye için tuhaf ithamlar yer alıyor. Dergide PKK'dan 'ateist çete', HDP'den ise 'Mürted PKK'lıların Türkiye'deki partisi' olarak bahsediliyor.

Dergideki "Erdoğan'ın Kürt 'devleti başlıklı yazıda PKK ve Kürtler için şöyle deniliyor;

"Erdoğan beslemesi bu ateist çete sürekli olarak Tağut Erdoğan hükümetini, İslam devletine destek verdiğini iddia edip aslında kendilerine destek istemektedirler."

"Tağut AKP hükümetinin İslam devletine hiçbir şekilde yardım etmediklerini de çok iyi bilmektedirler."

"Şu an Suriye ve Irakta ABD'nin uçaklarının arkasında savaşan Erdoğan beslemesi bu ateist örgütün, aynı tabloyla Türkiye'de savaşması çok da uzak değildir. ABD'nin büyük oranda gözünden düşürdüğü AKP hükümetine karşılık daha sadık uşaklarına, başka şanslar tanıyabilir ve Türkiye dâhil olmak üzere bunlara büyük toprak parçalarını teslim etmek için onlara öncülük edebilir."