İslam İşbirliği Teşkilatı Devlet Ve Hükümet Başkanları Zirvesi

İslam İşbirliği Teşkilatı Devlet Ve Hükümet Başkanları Zirvesi

"Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma" temasıyla gerçekleştirilecek zirve 14-15 Nisan'da Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak- Zirvede, İslam Zirvesi Dönem Başkanlığı 2 yıl süreyle Türkiye'ye geçecek- Zirveye, Suudi Arabistan Kralı Selman

ANKARA (AA) - ENES KAPLAN - İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT), "Adalet ve Barış İçin Birlik ve Dayanışma" temasıyla düzenlenen 13. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, 30'u aşkın ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, 14-15 Nisan'da İstanbul'da gerçekleştirilecek zirve, katılım düzeyi ve katılımcı sayısı açısından en üst düzey İİT etkinliklerinden biri olacak.

Zirveye, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet başkanı ve cumhurbaşkanı katılacak.

Gözlemci ülkeler adına, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rusya Dışişleri Bakanlığı Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Konstantin Shuvalov, Tayland Dışişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri Apichart Ghandoor da zirveye katılacak. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko da davetli ülke statüsünde zirvedeki yerini alacak.

Zirveye bazı ülkeler cumhurbaşkanı ve devlet başkanı düzeyinde, bazı ise ülkeler başbakan, meclis başkanı ve bakanlıklar düzeyinde katılacak. Zirveye, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da katılacak.

- En büyük ikinci uluslararası örgüt

Suriye'nin üyeliğinin askıya alınmasıyla 56 üyesi bulunan ve 1969 yılında kurulan İİT, 5 gözlemci üyesiyle Birleşmiş Milletlerden (BM) sonra en büyük ikinci uluslararası örgüt. Aynı zamanda İslam ülkelerini bir araya getiren tek uluslararası örgüt de olan İİT'nin faaliyetlerinde Türkiye, örgütün kuruluşundan beri aktif şekilde yer alıyor.

Teşkilatın en yetkili organı olarak belirtilen ve İslam Zirvesi olarak adlandırılan "Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi"nde bu yıl İslam Zirvesi Dönem Başkanlığı 2 yıl süreyle Türkiye'ye geçecek.

- "Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma"

İslam dünyasının önemli sorunlarla karşı karşıya olduğu bir dönemde gerçekleştirilen zirvenin teması, "Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma" olarak belirlendi. Zirvenin sonunda nihai bildiri, Filistin Davası ve Kudüs’e ilişkin karar, İİT-2025 Eylem Programı ve İstanbul Deklarasyonu adlı belgelerin kabul edilmesi öngörülüyor.

Nihai bildiriyle İİT üyesi ülkelerdeki önemli siyasi gelişmeler, ekonomik, insani durum, kültürel ve sosyal konular ile diğer ülkelerdeki Müslümanların durumu gibi konularda üye ülkelerin ortak tutumu ortaya koyuluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in "İslami Yakınlaşmaya İlişkin Ortak Bildirisi" de nihai bildiriye yansıyacak.

Üye ülkelerin 2016-2025 döneminde siyasi, ekonomik, toplumsal, kültürel ve diğer alanlarda ulaşması beklenen hedeflere yer verilen, İİT-2025 Eylem Programı belgesi ise teşkilatın ikinci on yıllık eylem programı olacak.

Ev sahibi ülkelerin, zirveyi gerçekleştirdikleri şehir adına her zirvede hazırladıkları deklarasyon doğrultusunda Türkiye'de İstanbul Deklarasyonu hazırlanacak.

İslam dünyasının temel sorunlarına ilişkin genel yaklaşımları ortaya koyan İstanbul Deklarasyonu'nda, mezhepçi ve ayrımcı politikalar, terörizm, yabancı düşmanlığı, İslamofobi, gelir eşitsizliği, Filistin ve Kudüs davasına ilişkin üye ülkelerin ortak tutumlarına yer verilecek.

- Filistin Davası ve Kudüs'e destek teyit edilecek

Kuruluş amacı "Filistin Davası"na destek vermek olan İİT, bu çerçevede tüm zirvelerde Filistin Davası'na ve Kudüs’e yönelik güçlü desteğini yineliyor. Bu doğrultuda İstanbul Zirvesi'nde de Filistin Davası ve Kudüs konulu alınacak kararla destek teyit edilecek.

Çeşitli sergilerin ve yan etkinliklerin de gerçekleştirileceği zirve kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, lider eşlerinin katılımıyla "İİT Üyesi Ülkelerde Kanserle Mücadelede Hanımefendilerin Liderliği" konulu özel oturum düzenlenecek.

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu ile Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliğinde İİT Genç Liderler Zirvesi düzenlenecek.