İslam Memiş: ''Erdoğan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nu da görevden alacak''

İslam Memiş: ''Erdoğan Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nu da görevden alacak''
Güncelleme:

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun görevden alınacağını iddia etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizini bir önceki kararında olduğu gibi %14 seviyesinde sabit tutmuştu. Enflasyonun son 20 yılın zirvesi olan yüzde 48,69'a yükselmesi ve geçen aylardaki faiz indirimlerinin kur krizini tetiklemesi ardından TCMB, geçen ay olduğu gibi bu ay da politika faizinde değişikliğe gitmedi. TCMB, geçen yıl politika faizini eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında toplam 500 baz puan indirerek yüzde 19 seviyesinden yüzde 14 seviyesine çekmişti. Banka, ocak ayında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.

 Piyasa uzmanı İslam Memiş, TGRT Haber'de TCMB'nin kararlarını değerlendirdi.

 Kavcıoğlu'nun görevden alınacağını iddia eden Memiş, ''Fed çok önemli bir etkiye neden olacak. Dolar endeksinde ciddi bir artış göreceğiz. Jeopolitik risklerde belirsizlik var, içeride de atılan adımlar yetersiz kalacak. Haziran ve temmuz ayında bir faiz artışını güçlü görüyorum. Bunun sonucunda da Merkez Bankası'nda görev değişikliği olacaktır" dedi. 

''KURUMLAR ARASINDA DİYALOG EKSİKLİĞİ VAR''

''Türkiye acil bir şekilde ekonomiye odaklı, ciddi kararın alınacağı bir çalıştay yapmak zorunda'' diyen Memiş, ''Maalesef şu anda kurumlar arasında diyalog eksikliği var. Bir an önce günü kurtaran değil yıllık bazda önemli kararların alınacağı bu çalıştay yapılmak zorunda. Merkez Bankası neden faiz artırmak zorunda kalsın? Zorunda kalmak farklı bir şey. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Faiz, döviz kuru, enflasyon prangasını da parçalayıp atacağız' dedi. Ama tekrar başa dönmek de var. Tekrar başa dönmemek için Hazine, Ticaret Bakanlığı ile Merkez Bankası'nın çalışma yapması gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?

Fed’in faiz artırması ve bilançosunu küçültmesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasaları için de önemli bir risk faktörü olarak değerlendiriliyor.

Fed'in faiz artırımı doların değerinin artması ve büyümenin yavaşlamasını beraberinde getirebileceği düşünülüyor. Bu nedenle  Fed kararları piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.