İslam Memiş'ten altın fiyatları için kritik uyarı

İslam Memiş'ten altın fiyatları için kritik uyarı
Güncelleme:

ABD Merkez Bankası'nın hamlesi sonrasında hızla geri çekilen altın fiyatları için kritik uyarı altın ve para piyasaları Uzmanı İslam Memiş'ten eldi. Memiş "altın almalı mı, satmalı mı" sorularına yanıt arayan yatırımcıyı uyardı.

ABD Merkez Bankası FED'in hamlesi ve FED Başkanı'nın konuşmaları sonrasında sarsılan altın fiyatları için altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş yatırımcıları uyardı.

"Cuma günü FED Başkanı'nın bir açıklaması vardı faiz artırımlarının devam edeceğinin sinyalini verdi. FED yıl sonuna kadar bu faiz artırımlarına devam edecek ve dolayısıyla dolar karşısındaki diğer para birimlerinde ve altın gümüş gibi emtialarda kripto paralarda da sert düşüşler gördük." diyen İslam Memiş açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Haftaya düşüşle başladı. Dolar endeksi haftanın ilk şilem günündeyiz tekrar 109 seviyesinin üzerinde ataklar gerçekleştirdi. Bu da altının ons fiyatının 1.720 dolar seviyesine kadar gerilemesine içeride gram altın / TL fiyatında 1.006 lira seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Ancak şu iki önemli faktörü özellikle belirtmek istiyorum. Ekranlarda her ne kadar 1.006 lira seviyesinde görünse de hem bankalarda hem serbest piyasalarda yani kuyumcularda gram altın / TL fiyatı 1.015- 1.020 lira aralığında dalgalanmaya devam ediyor. Bu makas aralıklarını da göz ününde bulundurmak gerekiyor.

ORTA VE UZUN VADEDE İŞLER KARIŞIK

Kısa vadede bu baskılanma devam eder. Ancak orta ve uzun vadeye baktığımız zaman işler biraz daha karışık. Mesela bir resesyonu kabul etmeyen FED var karşımızda. Teknik olarak resesyona giren bir FED karşımızda duruyor. Stagflasyon ve enflasyon artmaya devam ediyor. Bu problemlere karşı yapılabilecek çok bir şey yok sadece faiz artırarak bu süreci devam ettiriyorlar.

Altın, gümüş gibi emtialar ciddi anlamda baskılanmaya devam ediyor. Özellikle bu baskılanma kısa vade için kalıcı olmayabilir.

ALIM FIRSATI YAKALANABİLİR

Çünkü Çin – Tayvan gerilimiyle alakalı son günlerde yeni haber akışları da gelmeye devam ediyor. Dolayısıyla da orta ve uzun vadeyi göz önünde bulunduran yatırımcılar da doların karşısında değer kaybetmiş enstrümanlara yavaş yavaş giriş yapabilir. Veya buradan tekrar alım yapma fırsatını yakalayabilir diye tahmin ediyorum. Çünkü enflasyon artmaya devam ediyor, jeopolitik riskler resesyon riski falan derken altın fiyatlarında tekrar yükseliş trendi olabilir ons bazında. Gram altın tarafındaki hikaye tamamen değişik. İster istemez doların uluslararası piyasalardaki değer artışları içeride dolar / TL kurunun 18.20 lira seviyesinin üzerinde tutulmasına neden oluyor.

YENİ REKORLAR GELEBİLİR

Muhtemelen yılın son çeyreğinde 20-21 lira aralığında bugünkü ekonomik koşullarda bir fiyatlama bekliyoruz. Eğer bu öngörümüz gerçekleşirse gram altın / TL fiyatında yeni rekorlar da görme ihtimalimiz çok yüksek. Mesela 1.200 – 1.450 bu masada kalmaya devam ediyor. Dolayısıyla emtia fiyatlarındaki bugünkü seviyeler orta ve uzun vade için alım fırsatı verdiğini düşünüyorum.."