Evli kadının erkeklere gülmesi caiz mi ?

Evli kadının erkeklere gülmesi caiz mi ?
Güncelleme:

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu’na gelen “ilginç” sorulara bir yenisi daha eklendi.

ATV ekranlarında yayınlanan programda izleyicilerin din ve İslamiyet üzerine olan sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu yine “zor” bir soru ile karşı karşıya kaldı.

Programa telefonla katılan evli bir kadın izleyici Hatipoğlu’na “Çevremde erkek arkadaş olmasının sakıncası var mı, onlarla konuşabilir miyim? Telefonla konuşsam, mesajlaşsam bir sakıncası var mı, dinen caiz midir?" diye sordu.

İşte programa damgasını vuran ve sosyal medyada da konuşulan o soru ve Prof. Dr. Hatipoğlu’nun yanıtı…

Kadın izleyici:

Hocam benim bir sorum olacaktı ben bir yıllık evliyim şöyle bir şey benim çevremde arkadaşlar var gerekse kız gerekse erkek ben telefonla bazen ama çevremdeki erkek arkadaşlar da var ister istemez onlar da bize selam kızlarla konuşuyorum veriyorlar konuşuyorlar benim onlarla konuşmam caiz midir, günah mıdır ? Ben konuşsam selam versem bazen mesaj atıyorlar bazen arıyorlar bazen telefona cevap vermek istemiyorum ama ayıp olur diye cevap veriyorum bilmiyorum günah mı değil mi öğrenmek istiyorum.

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu:

Ölçülü olmak üzere bütün bunlar olabilir. Her şeyin ölçüsü vardır bir insan bir şey öğretmek ve bir mesaj vermek niyetiyle tanıdığı güvendiği istismar etmeyecek olan kişiyle uygun şekilde mesaj yazabilir. Bu evli de olabilir bekar da olabilir. Dediğim gibi önemli bir noktayı arz edeceksiniz bir şey danışacaksınız bir şey paylaşmak istiyorsunuz güveniyorsunuz ama karşı taraf yanlış değerlendirmeyecek yanlış anlamayacak yanlış yere çekmeyecek.

Kadın izleyici:

Bazen telefonda şaka yapıyorlar yani bir şaka yaptıklarında biz gülüyoruz ve güldüğümüz sonucunda sesimiz onlara gidiyor bu günah olur mu ?

Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu:

Şimdi sen diyelim ki örtünü örtümüşsün paltonu giymişsin çarşıya çıkmışsın bir lokantada bir pastanede oturuyorsun. Şimdi sen senin sesini duymayacak dersen evinden çıkmaman lazım, telefonla konuşmaman lazım, efendim postaneye gitmemen lazım, otobüse ve taksiye binmemen lazım, böyle bir şey mümkün mü ? Mümkün değil önemli olan kötü anlaşılacak sözler söylememek çok farklı bir ses tonyla erkek veya kadın farketmez karşı tarafı kötü niyetle etkilemek şekilde insan ağzını kelimesini, cümlesini, harfini, ses tonunu değiştirirse o doğru değildir. Ama beşeri ilişkiler “selamün aleyküm aleyküm” selam bir fitne yanlış değerlendirme istismar söz konusu olmadıktan sonra konuşacağız yoksa yaşıyamazsın ki. Yani kadının sesi avret midir bu konuşulmuş. Ama net konuşmalı başka niyet anladığı anda o konuşmayı kesmelidir ortamda 100 kişi varsa diyelim ki 80’i iyiyse 50-10 kötü niyetli insan onlara da fırsat vermemek lazım ama kadının hiç sesi duyulmayacak benim sesim hiç duyulmayacak diyen bir kadın varsa eyvallah bizim itirazımız olmaz. Herkesin bakış tarzı kendine ait ama islam beşeri ilişkileri devam ettirmek için belli tonda belli ihtiyaçları gidermek için bir kadının konuşmasını soru sormasını sorulan soruya cevap vermesini fitne yoksa selam vermesini kötü anlaşılamayacak istismar edilmeyecekse veyahut selamı alması dinen sakıncalı değildir. Yoksa hayat şeklini yürütemezsiniz bir ekmek alamazsın fırından. Biri bir soru soracak cevap veremezsiniz. Gidip kimlik çıkaracaksınız siz hanımsınız karşısınzda erkek bir görevli var “yok senle konuşmuyorum sesim haramdır” diyemez de demesin öyle bir şey yok. Hz. Peygamber’in zevceleri kendilerine soru sorulduğunda cevap verirlerdi. Sahabenin ileri gelenleri, akrabaları yanına gittiğinde onları görmemek koşuluyla sahabenin diğerleri de orda mevcuttular bunlar olabilir şeyler artık bundan sakınmak mümkün değildir. Hassasiyetlerine önemli saygı duyuyorum ama fıkhın olabilirleri vardır, olmaz dediği şeyler vardır. Bu olabilirler içindedir. Yoksa hayatı yaşamak mümkün değildir.