İspanya'dan Premier Lig'e Övgü

İspanya'dan Premier Lig'e Övgü

İspanya Profesyonel Futbol Ligi kurumu Başkanı Tebas:"Ekonomik açıdan gelişmeyi başaramazsak, Premier Lig futbolun NBA'i haline gelebilir"

ANKARA (AA) - İspanya'da 1. ve 2. futbol liglerindeki kulüpleri temsil eden Profesyonel Futbol Ligi (LFP) kurumunun başkanı Javier Tebas, aradaki gelir farkının kapanmaması halinde İngiltere Premier Lig'in futbolun NBA'i haline geleceğini söyledi.

İngiliz basınına konuşan Tebas, 2013-14 sezonunda Premier Lig'in 3,26 milyar sterlin, La Liga'nın ise 1,51 milyar sterlin gelir elde ettiğini hatırlatarak, "Umarız biz de gelişme gösteririz. Böylece Premier Lig dünyanın en büyük organizasyonu haline gelmez ve ekonomik açıdan onlarla aynı seviyeye ulaşabiliriz." ifadelerini kullandı.

Amerikan Basketbol Ligi'nin (NBA), dünyanın en iyi basketbolcularının yer aldığı bir organizasyon olduğunun altını çizen Başkan Tebas, "Premier Lig'in liderliğe ulaşarak diğerlerinden bir adam öne geçmesi istemeyiz. Ekonomik açıdan gelişmeyi başaramazsak, Premier Lig futbolun NBA'i haline gelebilir ve bu durum ne spor ne de bizim açımızdan iyi olur." değerlendirmesinde bulundu.

Tebas, televizyon gelirlerinden ve sponsorluk anlaşmalarından daha fazla gelir elde etmek amacıyla çeşitli planlamalar yaptıklarını da vurguladı.

İspanya'da son yıllarda yaşanan ekonomik krizin ülke futboluna olumlu yansıdığını öne süren Tebas, "Ekonomik kriz, kulüplerin bütçelerini futbolcu seçiminde daha iyi kullanmasını sağladı. Fazla bütçen yoksa pazardaki ucuz yetenekleri bulmak zorundasın. İspanyol futbolu bu konuda gayet başarılı oldu." dedi.

Barcelona, Real Madrid, Sevilla, Valencia ve Villarreal gibi kulüplerin yetenekli oyuncuları kadrosuna katmakta Avrupa'daki rakiplerinden daha başarılı olduğunu söyleyen Tebas, "Kriz, genç yetenekleri bulma konusunda İspanyol kulüplerini daha fazla çabalamaya sevk etti. Premier Lig takımları ise bu konuda fazla düşünmek zorunda kalmadığı için oyuncu tercihlerinde seçici olamadı." şeklinde görüşünü belirtti.

Diğer Avrupa liglerinin yeterli bütçeyi sağlayamaması nedeniyle başarılı teknik adamların Premier Lig'i seçtiğini kaydeden Tebas, "En iyi oyuncular ise La Liga'da. Onlar da daha fazla kazanmak için Premier Lig'i tercih edebilirler. İşte bu aşmak zorunda olduğumuz bir sorun." diye konuştu.

Tebas, Premier Lig takımlarının gelir dağılımı arasındaki ekonomik yakınlığın şampiyonluğa giden Leicester City'nin başarısında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Bu, harika bir şey. Leicester'in yaptıkları deyim yerindeyse bir mucize ve Şampiyonlar Ligi'ne kalacaklar." şeklinde konuştu.