İstanbul bal günlerine hazırlanıyor

İstanbul bal günlerine hazırlanıyor

2. Bal ve Arı Ürünleri Fuarı, üretici ve tüketiciyi bir araya getiriyor.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nce 21-23 Kasım 2014 tarihleri arasında Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde düzenlenecek olan fuara Türkiye genelinden yaklaşık 80 firma ve il arı yetiştirici birlikleri katılacak. Girişi ücretsiz olan fuar geçen yıl da büyük ilgi görmüştü.

Türkiye genelindeki il birlikleri ve onlara bağlı arı üreticilerinin katıldığı fuarda vatandaş ve üreticiye yönelik satış yapılacak. Analizi yapılmış,markalı tescilli ballar Türk gıda kodeksine ve TSE bal standardına uygun olacak. Fuarda Artvin’den Bingöl’e, Hatay’dan Düzce ye, Samsun’dan Elazığ’a, Trabzon’dan Sivas’a, Rize’den Antalya’ ya ,Çanakkale’den Kars’a hemen her ilin balları yer alacak. Bal, balmumu, Propolis, polen, arı sütü ve arıcılık malzemelerinin yer alacağı fuar üç gün boyunca ücretsiz olarak ziyarete açık. Fuarda, Türkiye’nin dört bir yanından gelen balları da tatmak mümkün. 

TOBB izniyle düzenlenen fuara sadece üretim izni almış firmalar katılabilecek. İstanbul Bal ve Arı Ürünleri Fuarı farklı çeşitlerdeki balları vatandaşlarla tanıştıracak.Türkiye Arı yetiştiricileri birliği üyelerinin ürettiği Bal ve arı ürünleri, tüketici ile buluşacak.

Fuarla ilgili olarak TAB Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemiz coğrafyasında 3.900\'u endemik olmak üzere 10.000 doğal bitki türü yetişmektedir. 500 bitkinin nektar ve polen kaynağı olduğu bilinmektedir. Doğal flora alanlarımız eşsiz kır çiçeklerimiz, endemik bal ormanları çeşitliliği ve dünya Çam Balı üretiminin %90\'nının ülkemizde bulunması vesilesi ile Türkiye, bal çeşitliliği yönü ile bir bal ülkesi olarak tanımlanmalıdır.

Arıcılık kırsalda yaşayan insanlarımız için ekonomik bir faaliyet olmakla birlikte, kültürümüzde var olan bir uğraştır ve ata mesleği olarak yapılmaktadır. Gıda maddesi olmasının ötesinde şifa olarak kullanılan bir besindir.Balın şifa kaynağı olarak kullanılması arıcılarımıza bir kez daha sorumluluk yüklemektedir. Balı doğal olarak üretmek ve pazarlamak sorumluluk anlayışının bir gereği olmalıdır.

79 ilde teşkilatlanmış il birlikleri, il birliklerine bağlı 57.000 arıcı üyesi ve 5.9 milyon arılı kovan ile sektörün en büyük sivil toplum örgütü olan Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği “Balın asıl sahibi arılarımız ve onu yöneten arıcılarımızdır” anlayışı ile bu değerli ürününe dün olduğu gibi bu günde sahip çıkmaktadır.”

2. İSTANBUL BAL VE ARI ÜRÜNLERİ FUARI AÇILIŞ: 21 KASIM 2014 SAAT 10.30

• Web sayfası: www.api-istanbul2014.org