İstanbul'un 8 ilçesi yabancılara kapatıldı!

İstanbul'un 8 ilçesi yabancılara kapatıldı!
Güncelleme:

Türkiye'deki yasal ve kaçak sığınmacılarla ilgili tartışmalar tüm hızıyla sürerken İçişleri Bakanı Soylu İstanbul'un 8 ilçesinde yabancı uyruklulara ikamet kaydının kapatıldığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul İl Göç Müdürlüğü'nde düzenlenen 'Göç' konulu basın toplantısında konuştu.

Soylu, Türkiye'deki Suriyeli sayısının 3 milyon 646 bin 278, koruma kapsamında kalanların sayısının da 321 bin 52 olduğunu açıkladı. İstanbul'daki Suriyeli sayısının ise 551 bin 829 olduğunu ifade etti. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul'da bazı ilçelerde ikamet izinlerinin kapandığını ve belirlenen ilçelerde yeni yabancı kaydının yapılmayacağını duyurdu.

Bugün aldıkları kararlara değinen Soylu, Esenyurt ve Fatih'in tüm yabancı oturumuna kapalı olduğunu dile getirdi.

İçişleri Bakanı Soylu, şöyle devam etti:

"Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu, İstanbul'da geçici korumaya zaten kapalıydı, tüm ikamet izinlerine kapandı. Yani artık bu ilçelerde yeni bir yabancı kaydı yapılmayacak. İstisnası ne? Öğrenciyse, o ilçedeyse üniversitesi, orayı kazanmışsa olabilir veya yatırımcı olarak ev almışsa bu olabilir. Onun dışında bir de hastalık meselesi var. Yani aile bütünlüğü açısından sağlık meselesi.

Onun dışında Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler ve Zeytinburnu yabancı oturumuna kapatılmıştır. Burada iki ilçemiz de önceden vardı, Esenyurt ve Fatih. Böylece Esenyurt ve Fatih'le beraber 10 ilçe bundan sonra gelebilecek yabancı oturumuna, ikamete kapalıdır."

"YÜZDE SEKSENİN ÜZERİNDE BİR RAKAMDIR"

Alınan tedbirleri de açıklayan Bakan Süleyman Soylu, "En önemli aldığımız tedbir, şubat ayı itibariyle başladığımız turizm izni ve vizesiyle Türkiye'ye gelen kimseye ikamet vermiyoruz. Bütün bunu kapattık. İstanbul'da çok süredir bir tarama yapıyoruz. Yani bu insanlar nerede oturuyorlar, nasıl duruyorlar. Hepsini teyit ettik. Aynı zamanda İstanbul'da yılbaşından bugüne 143 bin 450 oturmaması gereken veya Türkiye'ye kaçak yollarla girmiş yabancı yakaladık. Bunların bir kısmının başka illerde oturması gerekiyor. Oraya gönderdik. Bunların yine bir kısmı Türkiye'ye kaçak yollarla girmişti. Toplam 83 bin 605 Türkiye'ye kaçak yollarla giren kaçak göçmen, yabancı yakaladık. Bunların 68 bin 210'unu da sınır dışı ettik. Bu işlerimiz hala devam etmektedir. Yani kendi ülkelerine gönderdik. Bu neredeyse, yani yüzde 80'in üzerindeki bir rakamdır" dedi.

"22 BİNLİK GERİ GÖNDERME KAPASİTEMİZ VAR"

Geri gönderme merkezi kapasiteleri hakkında da bilgi veren Bakan Soylu, "İstanbul'da geri gönderme merkezi kapasitemizi yıl sonuna kadar 700, altı ay içerisinde ise bin daha ilaveyle bin 700, bin 500 de elimizde kapasite var. Toplam 3 bin 200'e çıkartıyoruz. Yani geri gönderme merkezi kapasitemizi İstanbul'da 3 bin 200'e çıkartıyoruz. Zaten Türkiye genelinde Avrupa'nın tamamından fazladır. Geri gönderme merkezi kapasitemiz, Avrupa standartlarına göre 18 bin olarak nitelendirilmektedir. Bizim 20-22 binlik bir geri gönderme merkezi kapasitemiz var" diye konuştu.