İstanbul'un tarihi botanik bahçesine nikah salonu mu yapılacak ?

İstanbul'un tarihi botanik bahçesine nikah salonu mu yapılacak ?
Güncelleme:

İl müftülüğüne devredilen Türkiye’nin en eski botanik bahçelerinden biri ve eşsiz özelliklere sahip İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi'ne nikah salonu yapılacağı iddia edildi.

1995’te sit alanı ilan edilen ve içindeki bitkiler yerinde korunması gerekli tabiat varlıkları olarak tescillenen İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi’nin 2015 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiği ortaya çıkmıştı.

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre CHP’li Meclis üyesi Fazıl Uğur Soylu’nun BİMER’e yaptığı başvurulara karşın İl Müftülüğü’nden gelen yanıtta botanik bahçenin tam olarak nasıl kullanılacağına dair somut bir bilgi verilmedi. Cevap yazısında “alandaki tescilli ağaçların aynen korunacağı, taşınabilir olması halinde kurutulmuş bitki kütüphanesinin ilgili kurumun yeni yerinde sergileneceği, diğer seralarda bulunan çiçek ve benzeri bitkilerin ise Müftülük, Büyükşehir Belediyesi ve Botanik Anabilim Dalı arasında imzalanacak bir hizmet protokolü çerçevesinde bakım ve korumalarının sağlanacağı” kaydedildi.

CHP'li Soylu'dan tepki

CHP’li Soylu duruma tepki göstererek “Buradan anlaşılan 1933 yılında bizzat Atatürk’ün daveti üzerine ülkemize gelen Prof. Dr. Alfred Heilbornn ve Prof Dr. Leo Brauner tarafından 1935 yılında kurulan botanik bahçenin, müftülük görevleri hakkındaki 633 sayılı kanunda yazılı görevleri icra edilmek üzere kullanılacağı beyan edilmekte. Bu kadar büyük bir alanı bu görev tanımı ile nasıl değerlendirileceği açıklanmaktan kaçınılmış. Buraya yeni yasaya uygun müftülük tarafından kıyılacak nikâha uygun bir salon mu yapılacak” dedi.