İşte il il, ilçe ilçe, 24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve genel seçim sonuçları

İşte il il, ilçe ilçe, 24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve genel seçim sonuçları
Güncelleme:

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri'nde kesin olmayan sonuçlar YSK Başkanı Sadi Güven tarafından açıklandı. İşte kesinleşmemiş sonuçlar.

Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye genelinde oy verme işlemi saat 17:00'de sona erdi.

Müthiş bir heyecana neden olan seçimlerde kesin olmayan resmi sonuçları ise YSK Başkanı Sadi Güven saat 01:42'de açıkladı.

İşte 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonuçları...

CUMHUR İTTİFAKI 339 MİLLETVEKİLİ

Cumhur İttifakı oyların yüzde 53.48'ini aldı ve AK Parti yüzde 42.28 oyla 290 milletvekili çıkarıyor. İttifakın diğer partisi MHP ise yüzde 11,20 oyla 49 milletvekili çıkarıyor.

MİLLET İTTİFAKI 193 MİLLETVEKİLİ

Açılan sandıklara göre Millet İttifakı oyların yüzde 34.29'unu aldı ve CHP yüzde 22.79 ile 146 milletvekili, İYİ Parti yüzde 10.14 oy oranıyla 47 milletvekili çıkarıyor. İttifakın diğer partisi Saadet Partisi yüzde 1.36 oy aldı.

HDP 68 MİLLETVEKİLİ

HDP açılan sandıklara göre yüzde 11.52 oy alarak, 68 milletvekili çıkarıyor.

KAÇ KİŞİ OY KULLANDI ?

Seçimde, yurt içinde toplam 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullandı. Yurt dışı seçmen kütüğün kayıtlı seçmenlerin 7 Haziran'da başlayan oy verme işlemi 19 Haziran'da tamamlandı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, bugün saat 17.00'ye kadar gümrük kapılarında oy verebildi.

Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gitti. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullandı.

Seçmenler, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanılabildi.

YURT DIŞI OYLARI

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 49 bin 65 seçmenin, 60 ülke ve 123 temsilcilikte 7 Haziran'da başlayan oy verme işlemi, 19 Haziran'da sona erdi. Yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında toplam 1 milyon 486 bin 532 seçmen oyunu kullandı. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin gümrük kapılarında oy verme işlemleri, bugün saat 17.00'ye kadar sürdü.

Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirildi. Ankara'daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'nda saklanan oylar, bugün tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlandı. Kongre merkezinde, yaklaşık 8 bine yakın görevli bulunuyor. 

CUMHURBAŞKANI ADAYLARI

Cumhurbaşkanı seçiminde 6 aday yarıştı. AK Parti ve MHP'nin kurduğu "Cumhur İttifakı" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, CHP Muharrem İnce'yi, HDP ise Selahattin Demirtaş'ı cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

Seçmenlerin imzasıyla cumhurbaşkanı adayı olmak üzere başvuran ve gerekli 100 bin imzayı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de cumhurbaşkanı olabilmek için yarıştı.

İTTİFAKLAR

Vatandaşlar, bu seçimde 550 yerine 600 milletvekili için oy kullandı. Seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katıldı. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime girdi.

Siyasi partilerin ittifak yaparak, seçime katılmasına olanak tanıyan yeni yasa değişikliği sayesinde ittifaklar da kuruldu. AK Parti ve MHP "Cumhur İttifakı", CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ise "Millet İttifakı" adı altına oy pusulasında yer aldı.

Seçiniz...