İşte Gülen'e sorulan o rafineri !

İşte Gülen'e sorulan o rafineri !

Gülen'in ses kayıtlarında konuşulan Uganda'daki rafineri inşaatı ortaya çıktı.

Fethullah Gülen’in ses kayıtlarında adı geçen Uganda’daki rafineri 3.5 milyar varil petrol rezervi bulunan Uganda’nın, ilk rafinerisi. Projenin ihalesi henüz sonuçlanmadı. Rafineri için açılan ihaleye, dünya çapından 75’e yakın şirket ilgi gösterdi, ancak altı konsorsiyum kısa listeye kaldı. Aralarında Türk şirket ise yok.

Hürriyet'in haberine göre Fethullah Gülen’in gündem yaratan ses kayıtlarında, Uganda’daki bir rafineri projesi dikkat çekiyor. Kayıtlara göre, Gülen’e bilgi veren kişi, Uganda Devlet Başkanı haber göndererek, rafineri ihalesine büyük Türk şirketlerin katılmasından duyacağı memnuniyeti ifade ediyor. Aynı kişi, rafinereyi Türkiye’den Koç Holding’i teklif edebileceklerini söylerken, daha sonraki bir görüşmede, Koç Grubu’na henüz teklif götürülmediği belirtiliyor. Doğalgaz ithalatı yapan Fatih Baltacı’nın iki ayrı ülke ile görüştüğü fakat ilgili bulamadığı da kaydediliyor. İşte sözü geçen bu rafineri, aslında Uganda için oldukça önem taşıyor. Çünkü rafineri, hayata geçtiğinde ülkenin ilk petrolrafinerisi olacak. Günde 60 bin varil petrol işleme kapasiteli rafineri, yaklaşık 3 milyar dolara mal olacak. Rafinerinin 2017-18 gibi devreye girmesi bekleniyor. Yaklaşık 3 milyar dolara mal olacak rafineri, Uganda’nın batısında inşa edilecek. Rafineride, Çinli CNOOC, Fransız Total SA ve İngiliz Tullow Oil’in çıkarttığı ham petrol işlenecek. Rafineri projesinin finansmanından ise yüzde 40 Uganda devleti, yüzde 60 ise ihaleyi kazanan şirket sorumlu olacak. Rafineriden çıkacak ürünler sadece Uganda değil, Afrika’da birçok pazara sunulacak.

LİSTEDE TÜRK ŞİRKET YOK 

Uluslararası basında yer alan haberlere göre, geçtiğimiz ekim ayında rafineri için açılan ihalede dünya çapından 75 firma şartname alırken, sadece altı konsorsiyum kısa listeye kaldı. Bu şirketler ise Çin’den China Petroleum Pipeline Bureau, Japonya’dan Merubeni Corporation, İngiltere’den Petrofac, Rusya’dan RT-Global Resources, Güney Kore’den SK Energy ve Hollanda sahipliğindeki Vitol oldu.

UGANDA VE PETROL...

Nijerya, Angola, Güney Sudan ve Uganda, Sahra Altı Afrika’nın en büyük petrol yataklarına sahip ülkeler. 
Uganda’da yaklaşık 3.5 milyar varil petrol olduğu tahmin ediliyor.
Rafinerinin kapasitesi günlük 60 bin varil olacak.
Uganda’nın batısında Hoima’da inşa edilecek. 
Rafineride üretilecek ürünler, sadece Uganda değil, Ruanda, Burundi, Sudan, Kenya ve Tanzanya gibi diğr ülkelere de verilecek. 
Rafineride dizel, benzin, gaz yağı, jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünleri üretilecek.

İFTARA SPONSORLUK

Fethullah Gülen’le 14 Ekim 2013’de yapılan telefon görüşmesinde Koç Grubu’na ait Tüpraş rafinerisine yapılan denetim konuşuluyor. Ekimde gerçekleştiği belirtilen bu görüşmede Gülen, “Zannediyorum tedbir aldılar, haberdardılar” diyor. Bilgi veren kişi de teşekkür ettiklerini ifade ediyor. Tüpraş’a ilk denetimi geçtiğimiz yıl temmuzda yapıldı. İkincisi ise aralıkta gerçekleşti. Bu arada Fettullah Gülen’e bilgi veren kişi Mustafa Koç’un kendisini aradığını, memnuniyetle sponsor olmak istediklerini söylüyor. Ayrıca Adnan Polat’ın da destek olacağı belirtiliyor.  Bahsedilen sponsorluk kasım ayında Lütfi Kırdar’da yapılan Muharrem Orucu İftarı’na. Koç ve Polat bu iftarın sponsorluğunu üstlendi. Koç Grubu ayrıca Türkçe Olimpiyatları’nın sponsorları arasında da yer almıştı.

“TÜRKİYE LOBİ YAPIYOR”

The Observer gazetesinde 20 Temmuz 2012’de yer alan bir haberde, “Milyar dolarlık petrol rafinerisi için uluslararası şirketler yoğun şekilde lobi yapmaya başladı. Çinli CNOOC ve China National Petroleum Corporation’un yanı sıra Fransız,  Rus, Türk ve İranlı şirketler lobi yapıyor” denildi.

BALTACI KİMDİR?

Telefon kayıtlarında adı geçen, Uganda’daki rafineri ihalesi için, ortağı olan iki ayrı ülkeyle görüştüğü öne sürülen işadamı Fatih Baltacı, Rusya’dan doğalgaz ithalatı yapıyor. Baltacı’nın şirketi olan Enerco’da yüzde 40 Avusturyalı OMV’nin ortaklığı bulunurken, Rus Gazprom’un da şirkete yakınlığı biliniyor. Batı Hattı’ndan yılda 2.5 milyar metreküp doğalgaz ithal etme hakkını elinde bulunduran Enerco’ya, Rus Gazprombank’ın da ortak olacağı bilgisi geçtiğimiz yıl basında yer almıştı. Türkiye’de büyük çaplı yatırımları olan Azeri enerji devi Socar da, Baltacı ve Fettah Tamince ile doğalgaz ticaretinde ortak olmuştu.