İşte hafta sonları sokağa çıkma yasağı olacak 58 il

İşte hafta sonları sokağa çıkma yasağı olacak 58 il
Güncelleme:

Önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından Sağlık Bakanı Koca'nın açıkladığı Türkiye'nin yeni koronavirüs risk haritasıyla birlikte haftasonu yasaklarının geldiği iller belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, illeri, vaka, hasta, vefat, hastane kapasitesi ve aşılama gibi  kriterlere göre düşük riskli, orta riskli, yüksek riskli ve çok yüksek riskli  olarak renklere ayırdıklarını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok yüksek  riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı maalesef  nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Elimizdeki veriler ve yaptığımız değerlendirmeler, bütün bunlar ışığında şu hususları milletimizle paylaşma kararı aldık; Türkiye'nin  tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her  günü devam edecektir. Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan  hafta sonu sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak  sürecektir. Buna karşılık lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın  tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen diğer kurallara uygun şekilde  çalışabilecektir. Kapanma saati sonrası ve sokağa çıkma günlerindeki paket servis  hizmeti mevcut haliyle devam edecektir."

 
Cumartesi ve pazar günü sokağa çıkma yasağı uygulanacak 58 il şunlar:Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Isparta, Konya, Karaman, Mersin, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Bilecik, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı,Kastamonu, Sinop, Çorum, Samsun, Amasya, Tokat, Yozgat, Kayseri, Sivas, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Elazığ, Erzincan, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Rize, Artvin, Ardahan, Iğdır.
 
MARMARA BÖLGESİ'NDE TÜM İLLER KIRMIZI
 
Daha önce mavi renk ile düşük risk kategorisinde yer alan Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Hakkari, Diyarbakır, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı ve Iğdır'ın haritadaki rengi değişti. Yeni haritaya göre, yalnızca Şırnak'ın rengi düşük riski temsil eden mavide kaldı.  

Marmara Bölgesi'ndeki tüm iller kırmızı renge bürünürken, Ege Bölgesi'nde sarı renk ile orta risk grubundaki Uşak, turuncu renkle yüksek risk grubunda Manisa, Denizli ve Afyonkarahisar dışındaki iller kırmızı renkli çok yüksek risk grubunda yer aldı. Akdeniz Bölgesi'nde turuncu renk ile yüksek risk grubundaki Burdur, Adana, Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki iller kırmızı renkte belirtildi.
 
İÇ ANADOLU'DA KIRŞEHİR DIŞINDA TÜM İLLER YÜKSEK RİSKLİ
 
İç Anadolu Bölgesi'nde yalnızca Kırşehir turuncu renk ile yüksek risk grubunda yer alırken, diğer tüm iller çok yüksek risk grubunda sayıldı.
 
KARADENİZ'DE TÜM İLLER KIRMIZI
 
Karadeniz Bölgesi'nin tamamı kırmızı renkte kalırken, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Kars, Ağrı, Tunceli ve Bingöl turuncu renkli yüksek risk grubunda, Hakkari, Van, Bitlis, Muş sarı renkli orta risk grubunda, Erzurum, Erzincan, Elazığ ve Malatya ise kırımızı renkli çok yüksek risk grubunda yer aldı.
 
DÜŞÜK RİSKLİ TEK İL ŞIRNAK
 
Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise mavi renkli düşük riskli tek il Şırnak oldu. Siirt, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin sarı renkli orta risk grubunda, Kilis, Gaziantep ve Adıyaman ise kırmızı renk ile çok yüksek risk grubuna dahil oldu.

 

 

İşte hafta sonları sokağa çıkma yasağı olacak 58 il - Resim : 1
İllere Göre Risk Durumu
20-26 Mart 2021

DÜŞÜK RİSKLİ İLLER (MAVİ)

Yeni haritaya göre, yalnızca Şırnak'ın rengi düşük riski temsil eden mavide kaldı.

ORTA RİSKLİ İLLER (SARI)

Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak, Kovid-19'da orta riskli (sarı) iller oldu.

YÜKSEK RİSKLİ İLLER (TURUNCU)

Ağrı, Kars, Bingöl, Tunceli, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kırşehir, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Manisa Kovid-19'da yüksek riskli iller oldu.

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER (KIRMIZI)

Güncellenen risk haritasına göre; Ankara, İstanbul ve İzmir'in aralarında bulunduğu 58 şehir, çok yüksek risk grubunu içeren kırmızı kategoride yer aldı.