İzmir'de deprem sonrası emsal artışına sert tepki

İzmir'de deprem sonrası emsal artışına sert tepki
Güncelleme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı’daki hasarlı ve riskli yapıların dönüşümü için aldığı emsal artışı kararına TMMOB’den tepki geldi. TMMOB’ye bağlı meslek odaları “yeni afetlere kapı aralayan karardan acilen vazgeçilmesini” istedi, hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

İzmir’de geçen yıl 30 Ekim’de meydana gelen depremde evsiz kalan depremzedeler, uzun süredir emsal artışı talep ediyordu. Bu talep doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, geçtiğimiz günlerde kritik bir karar aldı. Buna göre, depremden en çok etkilenen ilçe olan Bayraklı’daki ağır ve orta hasarlı yapılar ile diğer riskli binaların dönüşümü için parsel bazında başvuru yapılması durumunda yüzde 20, ada bazında başvuru yapılması durumunda ise yüzde 30 emsal artışı verildi.

‘BU KARAR İZMİR’E İHANET’

TMMOB’ye bağlı 20 meslek odasının İzmir şube ve temsilcilikleri, dün ortak açıklama yaparak karara sert tepki gösterdi. Kararın bölgedeki nüfusu yüzde 50-60 oranında artıracağına vurgu yapılan açıklamada, “Bu karar mühendislik, mimarlık ve şehircilik disiplinlerinin varlık nedenlerini ortadan kaldırmakta ve ilgili bilimleri hiçe saymaktadır. Emsal artışı açıkça bir kent suçudur ve ‘İzmir’e ihanet’tir. Karara imza atanlar bilmelidir ki, İzmir’de yaşanacak olası her afetten birinci dereceden kendileri sorumludur" dendi.

Açıklamada, ‘depremzedelerin barınma sorununun emsal artışıyla çözülebileceği’ iddiasının piyasacı, popülist bir yaklaşım olduğu belirtilerek, “Bu yurttaşların kayıpları, devlerin sorumluluğunda gerçekçi bir şekilde giderilmelidir. TMMOB’ye bağlı meslek odaları olarak yeni afetlere kapı aralayan karardan acilen vazgeçilmesini bekliyoruz. Aksi halde her türlü hukuki girişimde bulunacağız” ifadeleri kullanıldı.