İzmir'de toplu ulaşım zamlandı, aktarma kaldırıldı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Olİzmir'de şehir içi toplu ulaşıma zam yapıldı, tam biniş ücreti 30 TL'ye, öğrenci biniş ücreti 15 TL'ye yükselirken, İZBAN'da 90 dakika ücretsiz aktarma ve Halk Taşıt uygulamaları kaldırıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere şehir içi toplu ulaşıma zam yaptı.
Belediyeden yapılan açıklamaya göre, ağustos ayı olağan meclis toplantısının üçüncü birleşiminde alınan kararlarla kentteki toplu ulaşım tarifeleri düzenlendi.
Bu kapsamda yeni ücretler şu şekilde oldu:
Tam biniş ücreti 30 TL
Öğrenci biniş ücreti 15 TL
Öğretmen biniş ücreti 20 TL
60 yaş üstü biniş ücreti 25 TL
Aylık öğrenci abonman kontör ücreti 6,34 TL
Mecliste oy çokluğuyla TCDD ve belediyenin yüzde 50 ortak olduğu İZBAN'da 90 dakika ücretsiz aktarma ve Halk Taşıt uygulamalarının kaldırıldığı ifade edildi.
Yeni sistemin, İZBAN tarafından yapılacak teknik altyapı çalışmaları tamamlanınca hayata geçirileceği, İzmirim Kart'ın İZBAN'da geçerliliğini koruyacağı ama yolcuların belirtilen ayrıcalıklardan faydalanamayacağı belirtildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZBAN'daki 90 dakika uygulamasının kaldırıldığını belirterek, Başkan Dr. Cemil Tugay’ı eleştiren AK Partili İzmir milletvekillerine yanıt verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsten vapura, metrodan tramvaya tüm ulaşım araçlarında 90 dakika uygulamasını sürdürdüğünü belirten Levent Yıldır, yarı yarıya TCDD ile ortak olunan İZBAN’da zarar edildiğini ve İzmir halkına duyulan sorumluluk gereği bu kararın alındığını belirtti. Yıldır, TCDD’nin Büyükşehir’e ait olan yüzde 50 hisseyi alması halinde uygulamanın İZBAN’da yeniden sürdürülebileceğini de aktardı.
"Ortada yanlış bir söylem var"
“90 dakika kaldırılıyor” söyleminin bir algı operasyonu olduğunu belirten Levent Yıldır, eşit derecede ortaklık olmasına rağmen 90 dakika uygulamasının mali yükünün paylaşılmadığını, sorunların düzelmesi için karar alma yetkisinin dahi sadece TCDD’de olduğunu belirtti. TCDD’nin Büyükşehir Belediyesi’ni sıkıntıya sokacak şekilde ilgisiz davrandığını aktararak sorunları çözmediğini belirten Yıldır, sözlerine şöyle devam etti:
“Ortaklıkta sistemin tüm yükü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait iken, çözüm yetkisi TCDD’dedir. Tren seferlerinde gecikmenin iki ana nedeni sinyalizasyon ve rayların bakımıyla ilgilidir. Bu sorumluluk TCDD üzerindedir ama görevini yapmamaktadır. Aynı hattı diğer trenler de kullanmakta, kullanımlar sırasında İZBAN trenleri bekletilmektedir. Gecikmelerin nedeninin yüzde 90’ı TCDD kaynaklıdır. Bu nedenle çift başlılığın ortadan kalkması gerekmektedir. Ya bütün yetki ve hisselerin belediyeye devredilmesi ya da tamamını TCDD’nin alması gerekmektedir. TCDD’nin Büyükşehir’in yüzde 50 hissesini alması halinde 90 dakika uygulaması da İZBAN’da yeniden sürdürülebilecektir.”
“İzmirlinin yanında mı olacaksınız?”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay göreve gelmeden üç ay önce İZBAN için TCDD’ye verilen kira ücretine yüzde 300 zam yapıldığını da belirten Levent Yıldır, buradaki adaletsizliğe değinerek “Burada belediyenin iyi niyeti suiistimal edilmektedir. İzmir halkına büyük haksızlık yapılmaktadır. AK Parti’nin İzmir milletvekillerini hükümet tarafından İzmirlilere uygulanan haksızlıklar karşısında da bir kez olsun gözlerini ve kulaklarını açık tutmaya davet ediyoruz. Unutmayın ki bugüne dek hep alkış tuttuğunuz İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni mağdur edecek uygulamalar aslında İzmirli hemşerilerimizi zora sokmaktadır. Bu nedenle lütfen tarafınızı seçin; günlük kazanımlar uğruna siyasi polemiklerin peşinde mi koşacaksınız yoksa her türlü siyasi beklentinin dışında İzmirlinin çıkarlarının yanında mı olacaksınız” dedi.
Bu Haberleri Kaçırma...
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol