İzmir'den acı rapor: Ağır hasarlı 231 bina tespit edildi

İzmir'den acı rapor: Ağır hasarlı 231 bina tespit edildi
Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, İzmir'deki son durumu paylaştı ve il genelinde ağır hasarlı, acil ve yıkılacak bina sayısının 231 olduğunu söyledi."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'deki şiddetli depremin ardından başlayan hasar tespit çalışmaları ile ilgili son durumu paylaştı.

Kurum'un açıklamaları şöyle:

"Bugün itibarıyla 34 bin 72 binada 210 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmalarını tamamladık. Ağır hasarlı, acil ve yıkılacak bina sayımız 231, 3924 bağımsız bölümden oluşuyor. 1834 az hasarlı, 251 orta hasarlı binamız var. Bu çerçevede 12 binamızın yıkımlarını tamamladık.

En geç bir ay içinde tüm DASK hasarlarının tespitleri yapılıp vatandaşlarımıza ödemeleri yapılmak üzere çalışmalar yoğun şekilde devam etmektedir. Bugün itibarıyla 153 vatandaşımıza 6,3 milyon liralık DASK ödemesi yapılmış, hesaplarına yatırılmıştır.

 Ege Bölgesi'ndeki sigorta oranı yüzde 58 seviyelerine ulaşmış durumda. Depremden sonra 14 ilde 11 bin 300 hasar ihbarı alınmış durumda, bu ihbarlardan 10 bin 300'ü İzmir'den geldi. Sahada yoğun şekilde DASK hasar tespitleri yapılmaktadır."

"20 YILDAN DAHA ESKİ BİNALAR YIKILDI"

Bu arada Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de 'İzmir Depremi İlk Gözlem Raporu'nu kamuoyu ile paylaşmıştı. 

Depremde yıkılan binaların 20 yıldan daha eski, kooperatif biçiminde yapılmış ve yapımı uzun sürmüş binalar olduğu tespit edilen raporda şöyle denilmişti: "İmar afları yasaklanmalıdır. İmar barışı adı altında ruhsatlandırılan tüm ruhsatlar iptal edilmelidir.

 Mevcut yapı denetim sistemi, zeminle ilgili mühendislik çalışmalarının arazi denetimlerini kapsamalıdır. 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu kararıyla uygulamaya konulan 'Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı' geciktirilmeden uygulamaya konulmalıdır."