İzmir’in İlk Yöresel Ürünler Festivali Başlıyor

İzmir’in İlk Yöresel Ürünler Festivali Başlıyor

Türkiye’nin el sanatı hediyelikleri ve damak tatları İzmir’in ilk Yöresel Ürünler Festivali'nde görücüye çıkıyor. "İzmir’de birlik, İzmir’de bir ilk" sloganı ile düzenlenen etkinlikler zincirinde, ülke genelinde kültürel özellik taşıyan yerel ürünler bir

- Türkiye’nin el sanatı hediyelikleri ve damak tatları İzmir’in ilk Yöresel Ürünler Festivali'nde görücüye çıkıyor. "İzmir’de birlik, İzmir’de bir ilk" sloganı ile düzenlenen etkinlikler zincirinde, ülke genelinde kültürel özellik taşıyan yerel ürünler bir arada binlerce vatandaş ile buluşacak.

İzmir’in ilk Yöresel Ürünler Festivali, Konak Belediyesi’nde düzenlenen toplantıyla basına duyuruldu. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Ege Sivil Toplum ve Birliği Karadeniz Federasyonları Konfederasyonu Genel Başkanı Hızır Murtezaoğlu, Gençiz Fuarcılık Genel Müdürü Osman Gençer ve Ege Sivil Toplum Birliğine üye dernek başkanlarının katıldığı toplantıda ‘Yöresel Ürünler El Sanatları ve Kültürel Tanıtım Festivali’nin ilk kez Anadolu’nun her yöresinden kültürün İzmir’de kucaklaşacağı vurgusu yapıldı.

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, ülkemizin tüm bölgelerinden, sahip olduğumuz kültürel zenginliklerimizden, motiflerimizden ve mutfağımızdan seçkin örneklerin sergileneceği festivale tüm İzmirlileri beklediklerini söyledi. Anadolu’da 100’den fazla zanaatın kaybolmak üzere olduğunun altını çizen Başkan Tartan, unutulmuş kültürlerin ‘unutmayan’ı, kimsesiz kalmış değerlerin ‘kimsesi’ olacağını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizi toplum olarak geleceğe hazırlayan değerleri bu festivalde güçlü bir kadroyla ve farklı bir sinerji yaratarak topluma kentin bütününe yayıyoruz. Bizim inanılmaz bir yöresel mutfağımız var. Bunu aramak için de çok uzağa gitmeye gerek yok; bir iftar sofrası, herkesin davetli olduğu Zekeriya sofrası… Bir işlemedeki küçük dokunuş, el sanatları… Toplumları toplum yapan bunlardır. Yolla, kaldırımla değil kültür, sanat, gelenek, görenek, mutfak, yöresel ürünlerle toplumlar gelecekte de hem kendilerini geliştirecek hem de dünyada fark yaratacak. Bunlar aynı zamanda aile olmanın da önemini ortaya çıkarıyor. Yöresel Ürünler Festivali’nde aileler çocuklarıyla gelerek sosyalleşecek ve bir sevgi alışverişi yapacak. Çünkü bunlar insan hayatına renk karatan manevi şeyler olduğu kadar insanların da bir araya gelmesini sağlayan, kültürlerle birlikte insanları da bir araya getiren önemli buluşmalar.“

ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI RENK KATACAK

Konak Belediyesi’nin himayesindeki “Yöresel Ürünler, El Sanatları ve Kültürel Tanıtım Festivali”ni Gençiz Fuarcılık, Ege Sivil Toplum Birliği çatısı altındaki Karadeniz Federasyonları Konfederasyonu, İzmir Kent Federasyonu, Ege Bölgesi Sivas Dernekleri Federasyonu, Ege İç Anadolu Dernekler Birliği Federasyonu, Ege Bölgesi Kars Demokrat Dernekleri Federasyonu, Çorum Dernekleri Federasyonu ile Ege Bölgesi Kars Ardahan Iğdır Dernekleri Federasyonu işbirliğinde gerçekleştirecek. 23-28 Nisan tarihlerindeki festivale, İzmir Uluslararası Fuar Alanı 5 nolu hol ve kaskatlı havuz tarafındaki dış mekân ev sahipliği yapacak.

GELENEK, GÖRENEK VE KÜLTÜRLER YANSITILACAK

Yıllardır düzenledikleri Karadeniz Günlerindeki birlik ve bütünlüğün daha büyüğünün Festival kapsamında gerçekleşeceğine dikkat çeken Ege Sivil Toplum ve Birliği Karadeniz Federasyonları Konfederasyonu Genel Başkanı Hızır Murtezaoğlu, etkinliklerin farklı illerde doğup da İzmir’de doyan ve yaşayanların birlikteliğini güçlendireceğini söyledi. Murtezaoğlu, “Gelenek ve Göreneklerine bağlı sivil toplum kuruluşlarımız festivalde kültürlerini yansıtacaklar. Karadeniz’in horonunu birlikte tepilecek. Ege’nin zeybeği birlikte oynanacak. Doğu Anadolu’nun halayı birlikte çekilecek. Birlik ve bütünlüğümüze kast edenlere en güzel cevap festivalde verilecek. Trabzon’un bir ekmeği bölünerek yenilecek. Uşak’ın Tarhanasına, Antakya’nın Künefesine birlikte kaşık sallanacak. Ama Anadolu kültürümüz sallanmayacak. Bizden sonraki nesillere kaynağından aktarılacak” şeklinde konuştu.

DÜNYAYA NAM SALAN DAMAK TATLARI İZMİR’DE SUNULACAK

Kültürler beşiği Anadolu’nun kültürünü yansıtan gerek el sanatı hediyelikleri gerekse damak tatlarının gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılması gerektiğini belirten Gençiz Fuarcılık Genel Müdürü Osman Gençer, geçmişin güzelliklerini geleceğe yansıtmak için Yöresel Ürünler, El Sanatları ve Kültürel Tanıtım Festivali’ni düzenlediklerini ifade etti. Gençer, “Anadolu’nun hediyelikleri ve dünyaya nam salan damak tatlarından önemli örnekleri İzmir ve İzmir’de yaşayanlarla buluşturuyoruz. Geniş yelpazedeki Kültürümüze dikkat çekiyoruz. Kültür izlerimizi bilgi birikimleriyle geleceğe taşıyacak esnaf ve sanatkârlarımızın ayakta kalmasına katkı sağlıyoruz. Ziyaretleriyle katılımcılarımızı destekleyecek vatandaşlarımıza yaşatacağımız unutulmaz günlerle festivalimizin başarılarla tamamlanarak gelenekselleşmesini istiyoruz” dedi.

Festival kapsamında illerin adlarıyla anılan el sanatları, hediyelik eşya, gıda gibi yöresel ürünleriyle, hem ürün satışı hem de illerinin tanıtımını yapılacak. Türkiye’nin tüm illerinden yöresel ürünlerini ve lezzetlerini tanıtacak olan imalatçı, toptancı ve dağıtıcı tüm firmaları, kültürel kaynaşmanın yaşanacağı bu etkinliğe katılacak.