Kadıköy'de Üniversite Öğrencisinin Trafik Kazasında Ölümü Davası

Kadıköy'de Üniversite Öğrencisinin Trafik Kazasında Ölümü Davası

Otomobiliyle çarptığı üniversite öğrencisi Feride Büşra Taşlı'nın ölümüne neden olduğu iddia edilen sürücü Zeynep Nur Koşan'ın "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan yargılandığı davada görevsizlik kararı verilerek, dosya ağır ceza mahkemesine gönd

İSTANBUL (AA) - Kadıköy'de otomobiliyle çarptığı üniversite öğrencisi Feride Büşra Taşlı'nın ölümüne neden olduğu iddia edilen sürücü Zeynep Nur Koşan'ın "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 9 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

Anadolu 18. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Koşan ile Feride Büşra Taşlı'nın ailesi ve avukatları katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan sanık Koşan, "Öncelikle mahkemenin karşısında, herkesin karşısında aileye başsağlığı diliyorum. Hiçbir şey isteyerek olmadı" dedi.

Hakim Remzi Özdemir, sanık Koşan'ı, ağlamaya başlaması üzerine, "Psikoloğum diyorsun sinirlerine hakim olamıyorsun. Bu şekilde savunma yapma" diyerek uyardı.

Savunmasına devam eden Koşan, olay günü sahil yolunu kullanarak aracıyla Kadıköy'den Maltepe'ye doğru gittiğini anlatarak, "Gidiş yönüme göre soldan ikinci şeritte seyrediyordum. Hızım tahminen 60-70 kilometre civarındaydı. Suadiye ışıklara geldiğimde bir şahsın yolun karşısına koşarak geçtiğini gördüm. Bana yeşil ışık yanıyordu. Şahsa çarpmamak için ani fren yaptım ve direksiyonu sola kırdım. Buna rağmen aracın sağ tarafı ile koşan şahsa çarptım. Araçtan inerek yardım etmek amacıyla yanına gittim ve polise haber verdim" dedi.

Hakim Özdemir, sanık Koşan'a, "Çarptığınız nokta geçidin ortası. Bu konuda dosyada görüntüler var, izledik. Görüntülerde ışığın kırmızı yandığı görülüyor. Renk körü de değilsin değil mi?" sorusunu yöneltti.

- "Ağlayarak ifade vermenin bana etkisi olmaz"

Sanık Koşan'ın ağlama krizine girmesi üzerine hakim Özdemir, "Ağlayarak ifade vermenin bana bir etkisi olmaz. Benim gibi bir antidepresan alıp çıksaydın" dedi.

Duruşma sırasında, Feride Büşra Taşlı'nın aile yakınları da sanığa bağırarak tepki göstermesi üzerine salondan çıkarıldı. Hakim Özdemir salondaki izleyicilere de "Tekrar taşkınlık olursa polis çağırır duruşma inzibatını bozmaktan tutuklatırım" uyarısında bulundu.

Feride Büşra Taşlı'nın babası Erol Taşlı da "Olayı görmedim. Ben Türk adaletine güveniyorum. Sanığın en ağır cezayla cezalandırılmasını istiyorum" dedi.

- "Sanık olası kastla hareket etmiştir"

Taşlı ailesinin avukatı Efkan Bolaç, sanığa "daha önceden kırmızı ışık ihlali yapıp yapmadığı, buna ilişkin bir cezasının bulunup bulunmadığı" ile "o bölgede yarış yapanlardan birisi olup olmadığı" sorularının yöneltilmesini istedi.

Sanık Zeynep Nur Koşan, otomobilin, şirket aracı olduğunu belirterek, "Bu araç herkes tarafından kullanılmaktadır. Şirket aracı olduğu için ceza kesilmiş olabilir. Ban sahil yolunda yarış yapan kişilerden değilim. Gündüz işine, gece evine giden mazbut bir kişiyim" diye konuştu.

Tekrar söz alan avukat Bolaç, sanığın olası kastla hareket ettiğini dile getirerek, mahkemenin bu kapsamda görevsizlik kararı vererek, dosyayı ağır ceza mahkemesine göndermesini talep etti.

- Dosya ağır ceza mahkemesine gönderildi

Duruşmada araştırılacak başka husus kalmadığını ve yargılamaya son verildiğini belirten hakim Remzi Özdemir, şu ifadeleri tutanağa geçirdi:

"Sanığın ışıklar bölgesine yaklaştığında hız kesici işaret ve çizgilerin olmasına rağmen herhangi bir tedbir almaması, kırmızı ışık yanmasına rağmen hareketine devamla herhangi bir fren tedbirine başvurmaması, yine sanığın duruşma sırasında beyanına göre ölenin yola çıkışını gördüğünü beyan ederek sürüşüne devam etmesi hususları gözetildiğinde, varlığı kabul edilen öngörülebilir neticeyi sanığın istediğinin kabulü gerektiği, bu şekilde sanığın olay sırasında olası kasıtla hareket etme ihtimalinin bulunduğu, bu suç için yargılama yapma, delileri toplama, tartışma ve görevi bir üst mahkeme olan ağır ceza mahkemesinin görevi dahilinde kaldığı için mahkememizin görevsizliği yönünde hüküm kurulması gerekmiştir."

Mahkeme Hakimi Özdemir, bu kapsamda, dosyanın nöbetçi ağır ceza mahkemesine gönderilmesine hükmetti. Sanık hakkında adli kontrol tedbirlerine başvurmanın yetersiz kalacağını belirten Özdemir, Zeynep Nur Koşan'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

- Aileden açıklama

Duruşma bitiminde adliye bahçesinde açıklama yapan Feride Büşra Taşlı'nın babası Erol Taşlı, "Adalet tecelli etti. İstediğimiz gibi ağır cezaya taşındı. Kızımın kanı yerde kalmayacak. Türk adaletine güveniyorum. Sahil yolunda düzenlemelerin artırılmasını talep ediyorum. İyi bir sonuç oldu" dedi.

Ailenin avukatı Efkan Bolaç ise, "Mahkeme sanığın bilme ve isteme dışında herhangi bir tedbir almamasını, hızına devam edip Büşra'yı görmesine rağmen kırmızı ışıkta geçmesini 'olası kast' olarak değerlendirdi. Olası kastın anlamı, sonucu öngörebilme ve isteyebilmedir. Davamız ağır cezaya nakledildi" diye konuştu.

- İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 16 Ocak'ta, sanık Zeynep Nur Koşan'ın 34 LG 9655 plakalı aracıyla Çetin Emeç Bulvarı'ndan Maltepe'ye doğru ilerlediği sırada, Suadiye civarındaki trafik lambalarının bulunduğu yerde yaya geçidinden geçmekte olan Feride Büşra Taşlı'ya çarptığı anlatılıyor.

Çarpmanın etkisiyle Taşlı'nın hayatını kaybettiği belirtilen iddianamede, sürücü Koşan'ın "bilinçli taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.