Kadınların yön bulma kabiliyeti tam bir fiyasko !

Kadınların yön bulma kabiliyeti tam bir fiyasko !

Kadınlar neden yön bulma konusunda erkekler kadar kabiliyetli değil?

Yön bulma yol tarif etme kadınları zorlayan durumlar arasındadır. Yapılan araştırmalarda kadınların harita okuyamamasının ve yönlerini sık sık kaybetmelerinin sebebi tespit edildi. İşte ilginç araştırmanın ilginç sonucu...

Kadınların yönünü bulamadığından şikayet ediyorsanız bu haberi dikkatlice okuyun. İşte kadınların harita okuyamamasının ve yönlerini sık sık kaybetmelerinin sebebi!

Araştırmacılar "uzamsal zeka"nın kadın hormonu olan östrojenden ciddi bir biçimde etkilendiğini ortaya çıkardı. 6 hafta boyunca yaşları 20-30 arasında değişen 12 kadın etraflarındaki nesnelerle ilgili farkındalıklarının ölçüldüğü egzersizlere tabi tutuldu.

Almanya'nın Bochum şehrinde bulunan Ruhr Üniversitesi'nden bilim adamları da hormonları incelemek için kan örnekleri aldılar. Testlerden birinde gözle görülür oranda bir farklılık kaydedildi.

Kadınlara zihinsel bir rotasyon testi de uygulandı. Bir nesnenin 3 farklı açıdan gösterilmesiyle onu tanımalarını istediler. "Behavioural Neuroscience" isimli dergide yayınlanan araştırmada mensturasyon döngüsü sırasında yani östrojen hormonu düştüğünde ve erkeklik hormonu olan testesteron seviyesi arttğında skorların yükseldiği görüldü.

Araştırma sözcüsü Dr. Markus Hausmann "Uzamsal zekanın menstural döngüye göre değişkenlik gösterdiğini saptadık. Uzamsal yeteneklerin farklılığı hormonlara ve hormon kombinasyonlarına bağlı olarak değişmektedir" dedi.

University College London'dan Psikolog Prof. Adrian Furnham da sonuçlara göre uzamsal zeka açısından kadınlar ve erkekler arasında farklılıklar olduğunu belirtti.

Bu araştırmada erkeklik hormonlarının uzamsal zekayı tetiklediği kadınlık hormonlarının ise olumsuz yönde etkilediği görüldü.

Bu sonuç neden mühendislik ve pilotluk gibi mesleklerde kadın çalışanların sayısının az olduğunu açıklıyor. Kadınlar genelde fazla uzamsal zeka gerektirmeyen meslekler tercih ediyor.

Dr. Hausmann ve ekibi hormonların neden böyle bir etkiye sahip olduğuna açıklık getiremedi. Ancak Prof. Furnham bunun evrime dayalı olduğu görüşünde.

Furnham " Binlerce yıldır kadınlar evde oturup çocuklarını eğitirken dışarı çıkıp avlanması gereken cins erkekler olmuştur. Uzaklık hesaplaması ve zihinsel haritalar yaratma da erkeklerin daha iyi olması bekleniyordu. Bu nedenle erkeklerin düşünme şekilleri ve beyinleri buna göre evrimleşmiştir" dedi.