Kaligrafi Söz Ve Resim Sergisi

Kaligrafi Söz Ve Resim Sergisi

Emniyet Müdürlüğü Polis Başmüfettişi 1. sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Sula tarfından hazırlanan "Diriliş" isimli Kaligrafi Söz ve Resim Sergisi'nin...

Emniyet Müdürlüğü Polis Başmüfettişi 1. sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Sula tarfından hazırlanan "Diriliş" isimli Kaligrafi Söz ve Resim Sergisi'nin açılışı yapıldı. Serginin Kars'a taşınmasına ise Kars'ın geçmişi ve Kars Kalesi ilham oldu.

Kars Kent Konseyi Sergi Salonu'nda sergilenen eserlerin açılışına Kars Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkan Vekili Hülya Çağraşan, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kars İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mustafa Demir, İl Milli Eğitim Müdürü Gökhan Altun, emniyet müdürlüğü personeli, kurum ve daire amirlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

12. kişisel sergisini Karslılarla buluşturan Polis Başmüfettişi 1. sınıf Emniyet Müdürü Ahmet Sula, daha önce görev için Kars'a geldiğini ve Kars Kalesi'ni gördükten sonra, Kars hakkında detaylı bilgi edindikten sonra, Kars'ın serginin anlamına uygun şehirlerin başında olduğuna karar verdiğini belirtti.

Tamamı kendine ait şiir, resim ve yazıyı birleştirerek oluşturduğu görsel sanat şovunu, kültürle, inançla ve geçmişle birleştiren Sula, serginin ilk gününde katılımcıların takdirini kazanmayı başardı. Ahmet Sula, "Ankaralıyım, Ankara'dan geldim. Bu benim 12. kişisel sergim ve sergimizin adı "Diriliş" Yaklaşık bir ay önce Kars'a bir görev için geldim ve Kars Kalesi'ni gezme fırsatı buldum. Bu gezimden çok etkilendim ve Kars'ta bir sergi açmam gerektiği doğrultusunda bir ses duydum içimden. Bu nedenle Kars'a geldim ve sergiyi açtım. Neden "Diriliş" neden Kars denildiğinde ise bu bölgelerde pek fazla sanat sergilerinin olmadığını düşünüyorum. Birisi burada olmalı ve ben bunu görev edinerek, bunun ben olmam gerektiğini düşünerek geldim. Ben güzel resim çiziyorum, beni alkışlayın diye gelmedim ben benim bir davam var ve bu davanın peşindeyim. İnsanlıkla ilgili, ülkemle ilgili, maneviyatla ilgili kurgulu resimlerim var. Kendi milli ve kültürel değerlerimizin farkına varalım, özümüze dönelim düşüncesiyle, bizdeki hazinenin farkına varmak adına böyle bir "Uyanış, Diriliş'e vesile olma gayretindeyim" dedi.

Sanatı görmek için önce insanı görmenin önemli olduğunu İfade eden Ahmet Sula, "Sergiye bir kişi bile gelmeyebilir. Bana düşen üzerime düşeni yapmaktır, ben bu düşünceyle buradayım ve ümit ederim ki Kars için, ülkemiz için güzel işlere vesile olur. Ben yaklaşık 30 yıldır asıl temeli yazı olan bu sanatı icra ediyorum hatta yazının tarihinde de mağara resimlerinde insanların asıl yazıyı aradıkları düşüncesindeyim. Dolayısıyla yazının hakkını vermek lazım. Hani vardır ya "Mekke'de nazir oldu Kur-an'ı Kerim Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıldı" o halde diyorum ki biz yazıyı en iyi yazan millet olarak bunu devamını getirmemiz gerekiyor bu Latin harfiyle de olsa. Ben bunu kurgulayarak daha sonra sanatı nasıl ki dertli bir insan bir şeyi anlatmak için her şeyini seferber eder, ben de bu sanata her şeyi katarak icra etmeye başladım. Bu nedenle ben şiiri, yazıyı ve resmi bir arada kullanırım. 30 yıldır emniyet teşkilatı mensubuyum. Gördüğünüz elbise ile insan aynı değil, elbisenin içerisinde bir insan var onu görmek için mücadele verin. Ben emniyet müdürü değilim, emniyet müdürlüğü yapıyorum. Yarın ne olacağını kimse bilemez, asıl önemli olan elbiselerin içerisindeki insanlardır" diye konuştu.

Serginin Kars için bir farklılık olduğunu ve Kars'ın da sanatçıya çok şey katacağına inandığını söyleyen Kars Valisi Günay Özdemir, "Bu sergi Kars için şu ana kadar yapılan sergilerden çok daha farklı. Sanatçımız olaya farklı bir açıdan yaklaşarak, değerlerimizi, inançlarımızı, kültürümüzü ve geçmişimizi sanatla birleştirip yansıtmış. Aslında günümüzde ihtiyacımız olan sanatın belli şeyler için yapıldığı bu dönemlerde bu çizginin dışına çıkarak değerlerimizi insanlarla buluşturan bu serginin mimarına teşekkür ediyoruz. Türkiye'nin birçok yerinde sergilediği bu eserler Kars'a bir şeyler katacağı gibi, sanatçımıza da Kars olarak birçok noktada ilham kaynağı olacağı düşüncesindeyim. Kars'ın Anadolu'nun giriş kapısı olması münasebetiyle, Harakani Hz.'nin Anadolu'ya ilk gelen gönül dostlarından olması ve aynı zamanda Anadolu'daki gönül dostlarının hocası olması münasebetiyle Kars bu anlamda bu tür sanatsal faaliyetlere yabancı olmayan, özünde bu tür faaliyetleri yaşatan bir ilimizdir. Bu manada sanatçımızın Kars'a bir şeyler vereceğini, Kars'tan da önemli bazı değerleri de alarak ülkemize, dünyaya yansıtacağını düşünüyor, kendisini çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.

Kars İl Emniyet Müdürlüğü personeli de meslektaşlarının böylesine güzel bir sanatı icra ediyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Kars'taki çalışmalarında kendisine yardımcı olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirttiler.

Sergi 14-17 Nisan tarihlerinde Kars halkının beğenisine sunulacak ve sanatçının Kars'tan aldığı ilhamla birleştireceği yeni eserler, Türkiye'nin birçok yerinde sanat raflarında yerini alacak.