''Kanal İstanbul Marmara'yı bitirecek''

''Kanal İstanbul Marmara'yı bitirecek''
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "çılgın projesi" Kanal İstanbul projesi için muhalefet bir ağızdan "Marmara ölecek" uyarısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayından geçen bedelli askerlik ile ilgili düzenlemenin yer aldığı torba yasa AK Parti'nin çılgın projelerinden Kanal İstanbul'un yap-işlet-devret yöntemiyle ihaleye çıkarılmasını da içeriyor. AK Parti iktidarının 100 günlük eylem planında da yer alan Kanal İstanbul'a itiraz büyük.

İşte muhalefet partilerinin görüşleri:

CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener: Karadeniz'den Marmara, Ege, Akdeniz'e inmek isteyen İstanbul Boğazı'ndan gidiyor. Aynı güzergâha paralel bir kanalın yapıldığı dünyada görülmüş şey değil, hiçbir mantığı da yok. Bu kanalı açarken teknik bir yanlışlık yapılsa İstanbul sel altında kalabilir. Ücretsiz İstanbul Boğazı yerine gemiler neden paralı kanaldan geçsin? Ancak turistik seyahat yapanlar geçer.

İYİ Parti Milletvekili Durmuş Yılmaz: Bu kanalla birlikte 2 uydu kent yapılacak, nüfus da artacak. Anadolu boşalırken ülke nüfusunun yüzde 30'u burada toplanacak. Bu parayla Kızılırmak üzerine 2 şehir kurup İstanbul'daki sanayiyi Orta Anadolu'ya taşıyıp Anadolu'ya rant getirelim.

İYİ Parti Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu: Kanal İstanbul Marmara'yı öldürecek. Marmara Denizi'nin yüzde 7'sinde canlı hayat var. Akdeniz'in tuzlu suları gelir, altta birikir. Karadeniz'in temiz suları gelir, üstten gider ve alttaki organik maddeler üstteki temiz suyla birleşip, canlı hayatı ayakta tutar. Kanal yapılırsa, Karadeniz'den gelen suların alt tabakaya yapacağı etkiyle meydana gelecek organik yük, alt oksijeni de tüketecek. Hidrojen sülfür hızla artar ve lodos estiğinde atmosfere çıkar. Hidrojen sülfür, insanların tahammül edemeyeceği çürük yumurta kokusudur. Bu koku nedeniyle civardaki bütün yerleşim alanları yaşanmaz hale gelir. Boğaz, balıkların göç yolu olmaktan çıkar.

CHP Milletvekili Gülizar Emecan: Kanal İstanbul projesi ile birlikte İstanbul'un nüfusu 25 milyona çıkacak. İstanbul bu büyüklükte bir nüfusla nasıl baş edecek?