Kandil Dağı’na Kış Tırmanışı

Kandil Dağı’na Kış Tırmanışı

Hakkari’de yıllar sonra çözüm süreciyle birlikte ilk defa 3365 rakımlı Kandil Dağı’na kış tırmanışı gerçekleştirildi.Bölgede meydana gelen olaylardan dolayı hiç kimsenin uğramadığı Hakkari bölgesinin...

Hakkari’de yıllar sonra çözüm süreciyle birlikte ilk defa 3365 rakımlı Kandil Dağı’na kış tırmanışı gerçekleştirildi.

Bölgede meydana gelen olaylardan dolayı hiç kimsenin uğramadığı Hakkari bölgesinin önemli dağlarından biri olan 3365 yüksekliğindeki Kandil Dağı’na yıllar sonra ilk defa kış tırmanışı yapıldı. Reşko Doğa Sporları Kültür Derneği üyesi ve Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç ve beraberinde bulunan 7 dağcı, önceki gün Yüksekova ilçesinden 33 kilometre uzaklıkta bulunan Basamak köyüne gitti. Köy sakinlerinden Kamil ve oğlu Salih Huzaman’ın evine misafir olan dağcılar, öğle yemeğinden sonra Kandil Dağı çıkış rotasını belirlemek amacıyla keşif yaptılar. Keşiften sonra başlayan kar yağışının durmasını bekleyen dağcılar, sabah saat 05.00’te harekete geçtiler. Köyün dışına çıkan dağcılar, saat 06.30’da zirve yüksekliği 3365 metre olan ve parkur uzunluğu 7,5 kilometre bulunan Kandil Dağı’na çıkmayı başardılar. Yer yer biriken karları aşmaya çalışan dağcılar gün boyu çok sert esen rüzgardan dolayı zor anlar da yaşadılar.

Kandil Dağı’na beraberinde götürdükleri zirve defterinin ilk sayfalarına tırmanış ile ilgili bilgileri yazdıktan sonra isimlerinin karşısına imzalarını atarak defteri zirveye bırakan dağcılar, bir saat zirvede kaldıktan sonra dönüşe geçtiler. 3 saatte tekrar köye dönmeyi başaran dağcılar arasında bulunan ve Ankara’dan gelen Tarık Bünyamin Kaya, bu gibi faaliyetlerin sıkça yapılması gerektiğini, Hakkari bölgesinde bulunan dağların dağcılar ve doğa severler için çok önemli olduğunu söyledi. Bölgede hiçbir sıkıntının olmadığını ifade eden Kaya, bundan sonra bölgede yapılacak olan önemli faaliyetlere katılacağını belirtti.

Hakkarili dağcılarından Deniz Özek, Emin Noyan ve Recep Taylant Sönmez ise, dağcılık sporunun önemine vurgu yaparak, kış şartlarına uygun malzemelerin pahalı olmasından dolayı alamadıklarını ve bu nedenle kış tırmanışlarında zorlandıkları halde çok sevdiklerini belirttiler.

Dağcılık Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi Naci Ertunç da, Hakkari bölgesinin önemli dağlarından olan 3365 metre yüksekliğindeki Kandil Dağı’na kış tırmanışı gerçekleştirdiklerini belirtti. Ertunç, “4 Şubat 2015 günü Kandil Dağı’na tırmanış yaptık. Bu yıl yapmış olduğumuz kış tırmanışlarının en zor parkuru Kandil Dağı oldu. Havanın çok rüzgarlı olmasına rağmen arkadaşlarımın yüksek performans göstermeleri bizi zirveye taşıdı, ekibimi kutluyorum. Ayrıca bu faaliyet esnasında Basamak köyü sakinlerinden Kamil ve oğlu Salih Huzman ailesine bizlere yapmış oldukları misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyorum” dedi.