Kanser ilaçlarının ham maddesi Türkiye’de üretilecek

Kanser ilaçlarının ham maddesi Türkiye’de üretilecek

Almanya’da büyük yatırımlar yapan Türk girişimciler Alican Dikmen ve Burak Konukoğlu, 2015 yılı içerisinde Türkiye’de yatırım yapmak için hazır.

Uzun süre yapılan Ar-Ge sürecinden sonra Almanya’nın Frankfurt şehrinde kurdukları Phibio Gmbh şirketi ile biomedikal sektöründe ses getiren Türk girişimciler Alican Dikmen ve Burak Konukoğlu, 2015 yılı içinde Türkiye’de bio materyal ve stratejik önemi olan jenerik kanser ilaçlarının etken ham maddesi üzerine yatırımlarına başlayıp ülkemizde bu ürünlerin üretimini gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Phibio GmbH firmasının geliştirmiş olduğu 3. jenerasyon  Genvisc ve CoreGen adlı doku rekonstrüksiyon materyallerinin de bulunduğu Dünya pazarında yıllık pazar hacmi 1.8 milyar Euro iken Türkiye’deki yıllık pazar hacmi 90 milyon TL civarında seyrediyor.

Genvisc gplus ve CoreGen, diz kireçlenmelerinin ve kıkırdak yıkımının başlangıcında, erken teşhis ve uygulama ile diz protezi ameliyatlarına gerek kalmadan tedaviyi desteklediği ve aynı zamanda kıkırdak harabiyetinin ileri seviyelerinde ise diz protezi ameliyatlarını belli dönemlerde ötelediği uzman farmakolog ve doktorlar tarafından yapılan klinik araştırmalarda onaylanmıştır. Protezlere gerek kalmadan kıkırdak harabiyetini durdurma ve hastalığın başlangıcında doku rekonstrüksiyonunu sağlamaktadır.

Genvisc ve Coregen doku rekonstrüksiyon materyalleri ile hastaların, Protez ameliyatına gerek kalmadan diz kireçlenmesine bağlı ağrı ve hareket kısıtlılıklarından kurtulmaları hedeflenmiştir.

Yeni nesil kıkırdak matriks ile proteze son!

Phibio GmbH kurucularından ve AR-GE Müdürü Alican Dikmen’e göre: Türkiye’de 400 milyon TL Pazar hacmi olan diz protezleri ile ilgili alanda bu ameliyatların bir kısmına gerek kalmadan daha basit bir operasyon yöntemi olan artroskopi yöntemi ile uygulanabilecek 6-12 ay arasında kıkırdak doku oluşumu sağlayarak kıkırdak harabiyetini tamamen ortadan kaldırıcı bir Matriks kıkırdak implantının argesini bitirmiş olup  2015 yılı içerisinde dünya ve Türkiye pazarına sunmayı hedeflemektedir.

Bu ürün ile Phibio GmbH, Türkiye’de protez ameliyatlarına ödenen  yıllık 400 milyon TL’lik maliyetin daha aşağılara çekileceğini ve hastaların ameliyat sonrası yaşadıkları ağrı, hareket kısıtlılığı ve kontroendikasyonların önüne geçerek hasta memnuniyetini hedeflemektedir.

Kanser ilacı etken maddesinde dışa bağımlılığa son!

Alican Dikmen Türkiye’de son 10 yılda ilaç için ithalata 60 milyar dolar harcandığını belirterek bu oranın  yerli üretim ile azaltılabileceğini belirterek katma değeri yüksek olan jenerik (eşdeğer) kanser ilacı etken ham maddelerinin ülkemizde üretilmesi için 2015 yılında yatırımlarını ülkemizde yapılacağını belirtti. Türkiye’nin bu alanda ithalata harcadığı para, ihracatın 9 katı kadar gerçekleşiyor. Şirket ithalata bağımlı olduğumuz bu ürünlerde bağımlılığımızın azaltılmasını ve Türkiye’den tüm dünyaya ihracatını yapmayı hedeflliyor.

Yerli üretim ile birlikte kanser ilaç fiyatlarının da buna bağlı olarak düşeceğini belirten Dikmen, “Bu yatırım ile birlikte ülkemizde kanser ilacı üretimi yapan firmaların da dışa bağımlılığını kaldırarak bütçesel anlamda maliyetlerin düşmesine katkı yapmayı hedefliyoruz. Böylelikle satın alma gücü düşük olan kitleler de  kanser ilaçlarına rahatlıkla erişebilecek” dedi.