Karaman davasında ilk celsede 508 yıl

Karaman davasında ilk celsede 508 yıl

Karaman'daki cinsel istismar davasında Muharrem Büyüktürk'e 508 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Bu şahsın 20 ile 30 yıl arasında cezaevinde kalması demek.

Türkiye’nin son bir buçuk aydır konuştuğu Karaman’daki cinsel istismar davasından tek celsede karar çıktı. En az 10 erkek öğrenciye nitelikli cinsel istismar suçlamasından yargılanan öğretmen Muharrem Büyüktürk 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Peki hükümlü Yargıtay kararı onarsa kaç yıl cezaevinde yatacak? İşte detaylar…

Karaman’da Ensar Vakfı ve KAİMDER’a ait kayıt dışı yurtlarda barınan 10 erkek öğrenciye ‘cinsel istismarda’ bulunduğu iddiasıyla tutuklu yargılanan sınıf öğretmeni Muharrem Büyüktürk, toplam 508 yıl, 3 ay hapse çarptırıldı. İlk duruşmada biten davada mahkeme herhangi bir indirime gitmedi. 508 yıl istismar edilen 10 çocuk için verildi.  Büyüktürk, çocuk başına 51 yıl ceza aldı. Türkiye’yi ayağa kaldıran davada karar rekor ceza, sadece 9 saat içinde verildi.

SUÇLAMALARI REDDETTİ: ONLARI EVLADIM GİBİ SEVİYORUM

Sanık Muharrem Büyüktürk duruşmada hakkındaki tüm suçlamaları reddetti. Savunmasında hakkındaki suçlamaları kabul etmediği belirtilen Muharrem Büyüktürk’ün ilk sözlerinin iyi bir eğitimci olduğu ve TEOG başarıları bulunduğunu söylemek oldu. Çocukları evladı gibi sevdiğini ileri süren Muharrem Büyüktürk “Ben yapmadım, polisler çocukları yanlış yönlendirmiş” dedi. Emniyette baskı altında verdiği ileri sürdüğü ifadeleri kabul etmediğini söyleyen Muharrem B., “Polis bana ‘Sen burada anlat, sen ceza almazsın’ dedi. Ben de anlattım” ifadelerinde bulundu.

“PORNO DEĞİL BELGESEL İZLETTİM KEŞKE ÇOCUKLAR DA BURADA OLSAYDI”

Beraatına karar verilmesini isteyen sanık Muharrem Büyüktürk, “Ailelerin ve çocukların olduğu ortamda yargılanmak isterdim. Hayvanlarla ilgili müstehcen görüntüleri ise ben fen bilgisi dersi kapsamında YouTube’den, canlı üremesiyle ilgili belgesel izlettim. Keşke çocuklar da burada olsaydı, onlarla karşılaşsaydık” dedi.

MUHARREM BÜYÜKTÜRK KAÇ YIL CEZAEVİNDE KALACAK?

Büyüktürk, Türk Ceza Kanunu’na göre ömrünün sonuna kadar hapiste kalmayacak. Ceza hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu’nun yaptığı açıklamaya göre hükümlünün hapis yatacağı yıl en fazla 28 yıl. Diğer bir Ceza Hukukçusu Erşan Şen ise Muharrem Büyüktürk’ün ceza evinde kalacağı sürenin 32 yılın altına inemeyeceğini savundu.

YARGITAY KARARI BEKLENECEK

Büyüktürk’ün cezasının kesinleşmesi ise Yargıtay sürecinin ardından netlik kazanacak. Ceza yasasına göre 10 yıldan fazla verilen davalar otomatik olarak temyize gidiyor. Hukukçulara göre Yargıtay birkaç ay içerisinde davayla ilgili kararını verebilir.

BAKAN BOZDAĞ: UMARIM BÖYLE HADİSELER BİR DAHA OLMAZ

Tarihi karara ilişkin hükümet kanadından ilk açıklama ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi. Bakan Bozdağ, “Mahkemenin verdiği kararı ben de basından takip ettim. İlk duruşmada biten davada mahkeme herhangi bir indirime gitmedi. Karaman’da yaşanan çok önemli, çok çirkin ve kabul edilemez bir olay. Bu olay karşısında elbette herkes gibi hepimizin duyarlı olmasında fayda var. Türkiye’de benzer hadiselerin bir daha yaşanmaması için de hepimizin alınması gereken tedbirler konusunda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Yargının verdiği karar somut bir olaya ilişkin bir karardır. Ama bu kararın ortaya çıkması ve aldığı ceza bundan sonra benzer suçlar için caydırıcı bir etki yapacaktır. Ama sadece cezaların caydırıcılığı yetmez. Toplumsal bilincin de yüksek olması da son derece büyük önem arz etmektedir. Trabzon’dan bir kere daha ifade etmek isterim ki, ‘kol kırılır yen içinde kalır’ anlayışıyla suçlar, ahlaksızlıklar, çirkinlikler konusunda suskun kalmamalıyız. Kim yanlış yapmış, suç işlemişse, böylesine çirkin bir eylemde bulunmuşsa bunları mutlaka hukuka teslim etmeliyiz. Yargıya çıkarmalı, hesap vermesini sağlamalıyız ki bu tür ahlaksızlar, böyle hadiselerin gizli kalmasından cesaretlenerek yeni ahlaksızlıklar, yeni suçlar işlemesinler. Bu tür konularda işin üzerini açmaya, hukuka ve yargıya bu tür ahlaksızlık suçları işleyenleri çekinmeden teslim etmeye ihtiyacımız var. Umarım böyle hadiseler bir daha olmaz. Ama olduğu zaman da mutlaka işin üzerini açmak ve hukuka hesap vermesini sağlamak hepimizin üzerine düşen vazifedir. Ayrıca da bu tür hadiselerin yaşanmaması için de pek çok başka tedbirleri elbette hükümet olarak ve aileler olarak almamız gerekir” dedi.

Karaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde 508 yıl 3 ay hapse çarptırılan Muharrem Büyüktürk, kararın ardından adliye binasından cezaevi aracına kadar jandarma ve polislerin kalkanları eşliğinde götürüldü. Muharrem Büyüktürk, sıkı güvenlik önlemleri altında yeniden Ereğli Cezaevi'ne konuldu.

BARO BAŞKANI: EKSİKLİK VARSA TEMYİZE GİDECEĞİZ

Mağdur 10 çocuktan 5'inin avukatlığını üstlenen Karaman Baro Başkanı Oktay Yılmaz, sanık Muharrem Büyüktürk'ün aldığı cezanın bekledikleri düzeyde bir ceza olduğunu ve sanığın indirim almadığını belirtti. Yılmaz, mahkeme kararını yazılı olarak aldıktan sonra eksiklik var ise kararı temyize götüreceklerini belirtti.

Oktay Yılmaz, davanın genişletilmesiyle ilgilide "'Müdahil avukatlar davanın vakıf, dernek, Valilik ve Milli Eğitim olarak genişletilmesi gerektiğini belirtti. Ancak bu talep, reddedildi. Sivil toplum kuruluşlarını Ensar Vakfı ve KAİMDER hakkında suç duyurusu var. Bu adli süreç devam ediyor'" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık da, olayın gerçekleştiği Ensar Vakfı ve KAİMDER ile ilgili her hangi bir işlemin yapılmadığını hatırlatarak, "'Bu dernek ve vakıflarla ilgili soruşturmanın genişletilmesi kabul edilmedi. Onlarında sorumlu olduğu düşünüyoruz. Bu yurtlar yasaya aykırı olarak açılmıştır. Bu yapılar illegal yapılardır. Denetleme yapılmamıştır. Türkiye bu yapıda illegal denetlenmeyen yapı varsa bir envanteri çıkartılmalıdır'" dedi.