Kararnamede dikkat çeken detay

Kararnamede dikkat çeken detay

Efkan Ala'nın görevini bırakmasının ardından bakanlıkta değişen isimlerin Efkan Ala'ya yakın isimlerden olması dikkat çekti.

Efkan Ala’nın İçişleri Bakanlığı’ndan istifası sonrası bakanlıkta değişiklikler yapıldı. En dikkat çekici nokta ise gidenlerin de gelenlerin de Efkan Ala’ya yakın isimler olması. 17-25 Aralık operasyonlarında önemli rol üstlenen ve Ala’nın sağ kolu olarak nitelendirilen Selami Altınok, Bakanlık Müsteşarılığı’ndan Emniyet’in başına getirildi. Şeklen tenzili rütbe gibi görünen atama operasyonel olarak çok önemli.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Efkan Ala’nın ardından göreve geldikten sonra ilk icraatı kısmi valiler kararnamesi oldu. Ankara’nın da aralarında bulunduğu 6 ilin valisi değişirken, 4 ilin valisi merkeze alındı. Vali atamalarına ilişkin kararname dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Dar kapsamlı olan kararnameye göre Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz merkeze alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü’neİçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok getirilirken, Ankara Valiliği’ne Hatay ValisiErcan Topaca, Artvin Valiliği’ne Mahalli İdareler Genel Müdürü Ömer Doğanay, Çanakkale Valiliği’ne Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanı Orhan Tavlı, Hatay Valiliği’ne Merkez Valisi Erdal Ata, Sinop Valiliği’ne Merkez Valisi Hasan İpek, Düzce Valiliği’ne ise İzmir Vali Yardımcısı Zülkif Dağlı atandı.

ALA’NIN SAĞ KOLUYDU

Efkan Ala gibi İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Selami Altınok, bakanlığın 2 numaralı koltuğuna veda ederken Emniyet teşkilatının başına geldi. Altınok, 17-25 Aralık operasyonlarından sonra Aksaray Valisiyken bir günlüğüne Merkez Valisi oldu ve ardından da İstanbul’a İl Emniyet Müdürü yapıldı. Altınok, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten emniyet ve yargı mensupları ile mücadelede en kritik rolü üslendi. Geçici hükümette İçişleri Bakanlığı görevini de üslenen Altınok, Ala’nın adeta sağ koluydu. Altınok’un Emniyet Genel Müdürlüğü görevini üstlenmesi şeklen tenzili rütbe gibi görülse de operasyonel olarak çok önemli. FETÖ ile mücadele ve emniyet güçlerinin yeniden yapılanması gibi kritik bir dönem olması nedeniyle Altınok’un bu görevi kabul etmesi konusunda ısrar edildiği öğrenildi.

YAKIN EKİBİNDEN

17/25 Aralık döneminde ve FETÖ yapılanmasının emniyette en güçlü olduğu dönemde Emniyet Genel Müdürü olarak görev yapan Mehmet Kılıçlar, daha sonra Ankara Valisi olarak atanmıştı. Yine 17-25 Aralık döneminde Hatay Valisi olan Celalettin Lekesiz de Emniyet Genel Müdürlüğü’ne getirilmişti. Tüm tartışmalara rağmen 17-25 Aralık sonrası görevden alınmayan ve aktif görevlere atanan Kılıçlar ile Lekesiz de eskiBakan Ala’nın yakın çalışma ekibi içinde yer alıyordu. Ala’yı istifaya götüren sürecin de Kılıçlar ve Lekesiz gibi isimleri tüm tartışmalara rağmen görevden almaması olmuştu.

Artvin Valisi Muhterem İnce, Selami Altınok’tan boşalan İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. İnce, Artvin Valisi olmadan önce İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürü’ydü. FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanan Sinop Valisi Yasemin Özata Çetinkaya da yeni kararnameyle merkeze alındı. 

EMİR ALACAĞIMIZ YER HÜKÜMETTİR

EMNİYET Genel Müdürü Selami Altınok, İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı görevini törenle eski Artvin Valisi Muhterem İnce’ye devretti. Altınok, daha sonra Celalettin Lekesiz’den Emniyet Genel Müdürlüğü görevini teslim aldı. Lekesiz ile düzenlenen devir teslim töreninde konuşan Altınok, “Polis teşkilatı güçlüdür, özellikle 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimi sürecinde o gecede devletine, milletine layık bir duruş sergilemiştir. Bizim emir alacağımız tek merci vardır, o da gücünü, yetkisini Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndan alan, meşru, milli iradeyle gelmiş hükümettir” dedi.

57d454b30f254449a82e0abc.jpg

‘ALTIN KLOZET’LE GÜNDEME GELMİŞTİ

Ankara Valiliği’ne atanan Hatay Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Valisi olduğu dönemde ‘altın klozet’ tartışmasıyla gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında sert atışmalara neden olan ‘altın klozet’ tartışmasının odağında kalan Topaca, iddiaları yalanlamış ve yapılan araştırmalarda da klozetlerin altın kaplama olmadığı ortaya çıkmıştı. Topaca, “Altın klozet hadisesi yanlıştır, böyle bir şey yoktur. Valilik makamındaki klozet bir defa sarı değil beyazdır. İhale öncesi hazırlık tablosu var. Orada ürünün rengini anlatmak için ‘altın sarısı’ denilmiş” diye konuşmuştu.

Hürriyet