Kariyer planlamanızı mezun olmadan yapın

Kariyer planlamanızı mezun olmadan yapın

Öğrenciler okul hayatından iş hayatına nasıl hazırlanmalı?

Üniversite mezunlarının iş başvuru süreçlerinde yaşadığı problemlere dikkat çeken kariyer danışmanlarından üniversite öğrencilerine uyarı: “Kariyer planlamanızı okurken yapın”

Öğrencilerin iş hayatına nasıl hazırlanabileceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan kariyer danışmanları kariyer planlamasının üniversite döneminde yapılması gerektiğini savundu.

Vakıf üniversitelerindeki kariyer merkezlerinin bu noktada bir çözüm olabileceğini belirten uzmanlar, öğrencilere yol gösterecek, iş hayatının beklentilerini tarif edecek ve onların yeteneklerine uygun planlama yapacak danışmanlara başvurulmasını gerektiğini söyledi.
Nişantaşı Üniversitesi İnsan Kaynakları Atölyesi Direktörü Esra Doğan yaptığı açıklamada, üniversite döneminde kariyer planlamasının neden ve nasıl yapılması gerektiğini anlattı.

Kişinin nitelik ve özelliklerinin iş dünyasının beklentileri ile eşleştirilmesinin önemine dikkat çeken Doğan, şunları söyledi:

“Üniversite öğrencileri genellikle iş dünyasının genel işleyişine ve nerede ne gibi fırsatlar barındırdığına hâkim değiller. Ayrıca kendi yeteneklerini işe nasıl yansıtabileceklerini de bilemeyebilirler. O nedenle uzman bir danışmandan rehberlik desteği almaları gerekiyor. Uzman, öğrenciyi analiz eder, onun hangi alanlara yatkın olduğunu gözlemler ve eğilimleri ile iş dünyası arasında baş kurar. Sonrasında işe nereden başlamadı ve hangi yollardan ilerlemesi gerektiğine ilişkin bir reçete sunar. Mezun olmazdan önce böyle bir çalışması yapılması hem öğrenci için hem de şirketler için oldukça yararlı olacaktır”
Öğrencilerin bire-bir ilgiye ihtiyaç duyduğunu belirten Doğan, Nişantaşı Üniversitesi İnsan Kaynakları Atölyesi’nde her öğrenci için ayrı bir çalışma yapıldığını söyledi. İş dünyasında iletişim halinde oldukları şirketlerin beklentilerini göz önünde bulundurduklarının altını çizen Doğan, öğrencilerin kendilerine uygun iş kollarına yönlendirildiğini ve anlaşmalı oldukları şirketlere stajyer olarak yerleştirdiklerini sözlerine ekledi.