Katırlar kaçakçılıkta böyle kullanılıyor

Katırlar kaçakçılıkta böyle kullanılıyor

Askeri kaynaklar açıkladı: Bir katır, 9 bin TL değerinde 3 bin paket kaçak sigara taşıyor...

Şırnak Uludere’de, 4 yıl önce savaş uçaklarının bombardımanında ölen 34 kişinin ardından, bölgedeki kaçakçılık faaliyeti sık sık tartışılmaya başlandı. Geçtiğimiz Ocak ayında, HakkariYüksekova 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yüksekova’nın Çobanpınar köyünde askerlerin el koyduğu 97 katır için itlaf kararı verdi. Son olarak iki hafta önce kaçakçılığa gittikleri için 8’den fazla katırın jandarmatarafından vurulduğu iddia edildi. Al-Monitor internet sitesi yazarlarından Metin Gürcan, bölgede katırlarla yapılan kaçakçılığın bilonçosunu çıkardı.    

 En kârlı iş sigara
 
Gürcan, 10 katırıyla bir gecede bir kaçakçının 30 bin TL kazanabildiğini belirterek şunları söyledi: “Güvenlik kaynakları kaçakçılık faaliyetlerinin son bir yılda bireysel olmaktan çıktığını ve sayıları 200-300 olan katır gruplarının kullanıldığı çok büyük hacimli organize bir iş haline geldiğine vurgu yapıyor. 2011’deki Uludere olayından sonra sınırda yaşayan vatandaşların kaçakçılığı bir ‘hak’ olarak algıladığına dikkat çeken güvenlik kaynaklarına göre bölgede hemen hemen her evde ortalama 8-10 katır bulunuyor. Bir katır tek seferde 3 bin sigara paketi taşıyabiliyor. Kaçakçılıkta en karlı iş sigara. Bir paket sigaradan asgari 1 TL kazanıldığı düşünülürse, bir katırın sınır dışından her gelişi sahibine en az 3 bin TL bırakıyor. Yani 10 katırıyla bir gecede bir kaçakçı 30 bin TL kazanabiliyor. Bunun yanında zaman zaman katırların altına silah bağlanarak teröristlere de silah nakli yapıldığı ifade ediliyor.”
 
‘Parayı aracı kazanıyor’
 
“Sınır aşan kaçakçılık konusunda uzman ve hudut birliklerinde çalışmış emekli bir askere göre katırlarıyla bu işi yapanlar aslında işin emekçileri ve çok para kazanamıyor. Asıl parayı kazananlar aracılar ve organizatörler. ‘Kaçak sigaranın paketi Uludere’de 1.5 TL, İstanbul’da 3 TL’ diyen uzman soruyor, ‘Sizce aradaki para kimin cebine gidiyor?’ Bu uzmana göre devletin sahada teker teker katır öldürerek kaçakçılığı önlemeye çalışmak yerine Türkiye içindeki organize dağıtım çetelerinin üstüne gidip büyük balıkları yakalaması lazım.”
 
Şırnak’ta kaçakçılıkta kullanılan katırların infaz edilmesi tartışması, Vali Ali İhsan Su’nun son açıklaması ile yeni boyuta taşındı. CHP Milletvekili Melda Onur, HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) üyeleri ile katırları incelemek için gittiği Şırnak’ta, Vali Su ile de görüştü. Onur, “Vali bize, katırların vurulup öldürülmediğini silah sesinden korkup, uçurumdan düştüklerini söyledi” dedi. Şırnak Valiliği de görüşme hakkında şu açıklamayı yaptı: “CHP Milletvekili Melda Onur ve beraberindekilere, valiliğimizce, katırların özellikle sigara kaçakçılığında kullanıldığı, katırların gayri yasal işlerde kullanılmasının doğru olmadığı, bunun hem hayvan hakları hem de kaçak sigaraların insan sağlığına verdiği zararlar ve insan hakları açısından da doğru olmadığı ifade edilmiştir.”  Vali böyle dedi ama, Şırnaklı çocuklar  katırları öldüren mermilerin kovanlarını gösterdi.