Kaz Dağları'nda köylülerin zaferi

Kaz Dağları'nda köylülerin zaferi
Güncelleme:

Çanakkale Ayvacık Kısacık Köyü Altın Madeni İnceleme Değerlendirme Kurulu toplantısı önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapıldı.

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Alp Dağlarından sonra dünyada oksijen oranının en yüksek olduğu ve Marmara Bölgesinin akciğerleri olarak kabul edilen Kaz Dağları’nda açılması planlanan altın madenine karşın direnen köylüler ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yapılan İDK toplantısına katıldı.

Çanakkale Ayvacık Kısacık Köyü Altın Madeni İnceleme Değerlendirme Kurulu toplantısı önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yapıldı. Toplantıya Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın yanı sıra Kaz Dağları Koruma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri ile projenin doğrudan yaşam alanlarını tehdit eden köylüler katıldı.

Ceylan burada yaptığı açıklamada, Kaz Dağları ve etrafındaki doğal yaşama ilişkin kaygılarını dile getirerek, “Sistematik olarak Çanakkale’yi hedefleyen bu ve benzer projelere karşı birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Toplantıya katılanlar, hazırlanan ÇED raporunda gördükleri eksiklikleri dile getirirken, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünde tespitlerin kayıt altına alınması gerektiğini ifade ettiler.

CHP’li Ceylan burada yaptığı açıklamada, Çanakkale'nin toprağını, havasını, suyunu, kirletecek olan madencilik faaliyetinde kamu yararı olmadığını, milyonlarca insanın yaşam alanı olan bölgenin korunması gerekliliğini ifade ederek, “Kaz Dağları; ekoloji, jeolojik, kültürel, mitolojik ve arkeolojik açıdan eşsiz bir coğrafik bölgedir ve tarih ve doğa turizmi açısından Türkiye’nin en kıymetli yerlerinden biridir” diye konuştu.

ÇED SÜRECİ DURDURULDU

İDK toplantısının tamamlanmasından sonra Kısacık Köylüleri ve CHP’li Ceylan salondan ayrılırken, ÇED Raporu bakanlık yetkililerince incelemeye alındı. Kaz Dağları Koruma Derneği yetkilisi Çevre Mühendisi Nebile Bayram ve Kısacıklıların ÇED raporuna ilişkin yaptıkları tespitlerin ardından, rapor iptal edildi.

Ceylan burada yaptığı açıklamada, rapordaki eksikliklerin bariz olduğunu ve Bakanlığın doğru bir karar verdiğini ifade ederek, mücadelelerinin süreceğini söyledi.